Clicky


Website voor gratis vakantietesten toch nog niet actief

Website voor gratis vakantietesten toch nog niet actief
30-06-2021 11:27 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het is toch nog niet mogelijk om via de website testenvoorjereis.nl een gratis coronatest voor reizen aan te vragen. De website zou vanaf 30 juni beschikbaar zijn, maar vooralsnog kunnen geïnteresseerden alleen nog bellen met de GGD voor een test. De GGD meldt woensdag dat het erg druk is op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005.

Via de website kunnen mensen een afspraak maken voor een sneltest of een PCR-test bij een commerciële testaanbieder. Dinsdag gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al aan dat woensdag nog niet alle testaanbieders aan de website gekoppeld zouden zijn. De techniek achter het systeem is volgens een woordvoerder "erg ingewikkeld".

Mensen kunnen voor een PCR-test ook bij de GGD terecht, maar alleen als diegene een DigiD heeft. In totaal kunnen de GGD'en 35.000 testen per dag afnemen. Dit aantal is beperkt, zodat het testen voor reisdoeleinden het in kaart brengen van de virusverspreiding niet in de weg staat. Volgens een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland bellen woensdag veel mensen met de GGD voor vragen over de website testenvoorjereis.nl, terwijl het nummer daar niet voor is bedoeld. Sommige mensen bellen zelfs meerdere keren achter elkaar.

De tests zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen corona of die niet in aanmerking komen voor een zogeheten herstelbewijs. In juli en augustus zijn de testen gratis.