Clicky


Ombudsman NPO onderzoekt omstreden Kaag-documentaire

Ombudsman NPO onderzoekt omstreden Kaag-documentaire
30-06-2021 15:13 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De ombudsman van de NPO, Margo Smit, is druk bezig met een onderzoek naar de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag. Dat laat ze desgevraagd weten aan het ANP.

Dinsdagavond werd bekend dat D66 zich toch heeft bemoeid met de inhoud van een televisiedocumentaire over partijleider Sigrid Kaag, terwijl het kabinet dat eerder ontkende. Dat werd duidelijk uit stukken die zijn opgevraagd door GeenStijl onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Smit onderzoekt de totstandkoming van de documentaire nu. Normaliter heeft de ombudsman een termijn van drie maanden, maar zo lang zal het deze keer niet duren, verzekert ze. "Dit oordeel moet er gewoon heel snel komen."

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde de documentaire eerder al journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de "strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken", liet Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, weten aan het ANP.