Clicky


Koudste start februari ooit

Koudste start februari ooit
12-02-2012 12:10 | Weer | auteur de redactie
(Novum) - Deze maand is tot nu toe de koudste februari ooit gemeten. Gemiddeld was het tot nu toe -7,0 graden in De Bilt, meldt weeronline.nl zondag. Tot nu toe waren de eerste twaalf dagen en nachten van februari 1917 het koudst met een gemiddelde van -6,4 graden.

Deze maand was er drie keer sprake van zeer strenge vorst, wat inhoudt dat het -15 graden of kouder is. Van strenge vorst (-10 graden of kouder) was zeven keer sprake. Het koudst was het in Maastricht, waar het gemiddeld -8,2 graden was.

Normaal is het in februari gemiddeld 3,3 graden boven nul. Januari is met een gemiddelde van 3,1 graden boven nul doorgaans de koudste maand.De kans is overigens klein dat de hele maand februari de koudste ooit gaat worden. De komende dagen wordt het warmer. "Maar een notering in de top tien zit er wel in", zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Als naar de hele maand wordt gekeken, was de februari met een gemiddelde van -6,4 graden het koudst. Daarna volgt 1947 met -5,5 graden en op de derde plaats staat 1920 met -5,4 graden.