Clicky


Tijdelijke uitzondering rij- rusttijden chauffeurs rampgebied Limburg

Tijdelijke uitzondering rij- rusttijden chauffeurs rampgebied Limburg
20-07-2021 10:42 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER - Limburg is bestempeld als rampgebied. Er is behoefte en noodzaak aan hulp, ook van transportondernemers en chauffeurs die te hulp schieten om deze ramp te bestrijden. Denk aan het vervoeren van zandzakken, puin of andere benodigde goederen.

Nederland doet, in monde van de Inspectie Leefomgeving en Transport, een beroep op artikel 14.2 om dit expliciete vervoer uit te zonderen van de Verordening 561/2006. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland dinsdag.

Concreet houdt dit in dat de uitzondering geldt van 12 juli 2021 tot 2 augustus 2021. De gestelde rij- en rusttijden uit de artikelen 6 tot en met 8 Vo. 561/2006 niet van toepassing zijn op vervoer met betrekking tot directe hulp in dit rampgebied.

Tachografen en bestuurderskaarten moeten gewoon gebruikt worden, maar er moet ‘Out of scope’ gereden worden tijdens dit ‘hulpvervoer’.

Er dient een reguliere dagelijkse dan wel wekelijkse rusttijd genoten zijn alvorens de reguliere vervoersactiviteiten weer worden hervat.

Nadat de bestuurderskaart geplaatst is, moet de tachograaf op ‘out of scope’ geschakeld worden. Deze functie ‘out of scope’ is in en uit te schakelen via het menu van de tachograaf. Let op: Out of scope wordt automatisch weer uitgeschakeld wanneer een bestuurderskaart opnieuw geplaatst wordt, licht TLN toe. Voor vragen over de vrijstelling van de rij- en rusttijden in Limburgs rampgebied kutn u het beste even contact opnemen met TLN.