Clicky


Grote brug over A27 geplaatst

Grote brug over A27 geplaatst [foto+video]
04-03-2012 14:16 | Algemeen | auteur de redactie
UTRECHT (Novum) - De plaatsing van een grote brug over de A27 bij Utrecht Lunetten is zondagochtend afgerond. Vanaf 1 april moet het wegverkeer over de 140 meter lange tweebaansbrug kunnen rijden, zegt een woordvoerder van Prorail zondag.

De plaatsing liep enige vertraging op, waardoor de A27 pas om 11.00 uur in plaats van 10.00 uur kon worden vrijgegeven. Dat leidde tot files in de omgeving.

Het wegverkeer gaat in maart nog over de oude brug. Die brug wordt ook gebruikt voor het treinverkeer. "Als het wegverkeer straks over de nieuwe brug gaat, kunnen we de spoorcapaciteit op de oude brug verdubbelen", zegt de woordvoerder.

De brug werd nabij Utrecht Lunetten gemaakt en is vrijdag naar de locatie gereden. Vrijdagnacht ging de eerste helft over de snelweg. Zaterdagnacht volgde de tweede helft.

De operatie trok volgens de woordvoerder veel bekijks. "Er kwamen honderden mensen op af, vooral uit de omgeving. Er was koffie, thee en broodjes en er werd uitleg gegeven over wat er precies gebeurt."

De brug is volgens Prorail de grootste lichtgewicht brug ter wereld. Het gevaarte is gemaakt van materiaal dat vergelijkbaar is met een surfplank. "Het is licht maar erg stevig, van binnen zit een soort piepschuim. Het materiaal wordt ook gebruikt in de lucht- en ruimtevaart." Het gaat niet om experimenteel materiaal. "Het wordt steeds meer op Nederlandse wegen gebruikt."

De brug moest zo licht zijn omdat de A27 op een laag folie ligt die het grondwater moet tegenhouden. "De peilers van een zware brug zouden de folie doorboren", legt de woordvoerder uit.

Voor een foto klikt u hier