Clicky


Waterschade in drie Limburgse gemeentes telt op tot half miljard

Waterschade in drie Limburgse gemeentes telt op tot half miljard
21-07-2021 23:34 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De schade van de wateroverlast in Limburg zorgt in alleen de drie zwaar getroffen Limburgse gemeentes Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Gulpen-Wittem mogelijk al voor meer dan een half miljard euro aan schade. Dat volgt uit een optelsom van de afzonderlijke inschattingen van de gemeentes.

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg sprak woensdag van 400 miljoen euro schade in zijn gemeente. De schade in buurgemeente Meerssen bedraagt waarschijnlijk tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro. En in Gulpen-Wittem wordt uitgegaan van 63 miljoen euro schade.

De schattingen laten zien dat de schade in verschillende gemeentes ook heel verschillend uitvalt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Meerssen is dat goed te verklaren. In Valkenburg is het centrum met daarin veel ondernemers getroffen. Die hebben door de ramp niet alleen materiële schade, maar lopen ook veel omzet mis. In Meerssen zijn relatief minder bedrijven getroffen maar vooral veel particulieren, waardoor het totale schadebedrag daar lager uitkomt.

Voordeur

"Maar de problematiek achter de voordeur is van vergelijkbaar niveau", benadrukte de zegsman uit Meerssen. Hij wees er daarnaast op dat er in Meerssen ook schade is bij campings, autohandelaren, fruitboeren en andere landbouwers.

Andere zwaar getroffen Limburgse gemeenten konden na navraag nog niet met een schatting van een schadebedrag komen. Verzekeraars lieten eerder op de dag al van zich horen. Ze stelden dat de schade in Limburg in de "honderden miljoen euro's" loopt. Maar het kan volgens het Verbond van Verzekeraars nog twee weken duren voordat er een exacter beeld is van de totale verzekerde schade. "Eerst moet het water zakken, mensen terug hun huis in en moeten schade-experts langs zijn geweest", aldus de koepelorganisatie.