Clicky


Advocaten willen uitspraak over vertrouwenspersoon kroongetuige

Advocaten willen uitspraak over vertrouwenspersoon kroongetuige
24-07-2021 10:14 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De advocaten Peter Schouten en Onno de Jong willen een principe-uitspraak van de rechter over de vraag of een vertrouwenspersoon altijd toegang moet krijgen tot een kroongetuige. Dat zegt Schouten zaterdag in een interview met het AD.

De twee advocaten staan kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. Peter R. de Vries was vertrouwenspersoon van B. en werkte nauw met het advocatenduo samen.

Schouten en De Jong procedeerden herhaaldelijk tegen de Staat over de positie van De Vries als vertrouwenspersoon van B. De laatste procedure - over de vraag of De Vries Nabil B. in de gevangenis kon bezoeken - werd door de advocaten gewonnen. Justitie ging tegen die uitspraak in beroep. Vrijdag werd dat beroep ingetrokken, aldus Schouten in het AD, omdat De Vries is doodgeschoten.

"Dat vinden Onno en ik oneervol", zegt Schouten in de krant. "Dan lijkt het net of zijn werk om dit te bereiken voor niets is geweest. Wij gaan juridisch onderzoeken of we ons hiertegen kunnen verzetten. Het hoger beroep moet doorgaan. We willen de principe-uitspraak dat een vertrouwenspersoon altijd toegang moet krijgen tot een kroongetuige."

De Vries was sinds vorig jaar zomer vertrouwenspersoon van kroongetuige B. Hij werd op 6 juli in Amsterdam neergeschoten en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.