Clicky


Advocaat treedt aan als bondscoach van Irak

Advocaat treedt aan als bondscoach van Irak
31-07-2021 19:21 | Sport | auteur ANP

MADRID - Dick Advocaat stelt zijn voetbalpensioen toch nog even uit. De 73-jarige Hagenaar gaat aan de slag als bondscoach van Irak. Hij moet de nationale ploeg naar het eindtoernooi om de wereldtitel in 2022 in Qatar leiden.

De Iraakse voetbalbond meldde op Facebook dat de onderhandelingen met Advocaat in Madrid succesvol zijn afgerond. Hij begint op korte termijn met zijn werkzaamheden.

Advocaat beëindigde afgelopen seizoen bij Feyenoord zijn carrière als clubcoach. Hij liet destijds doorschemeren dat hij mogelijk als bondscoach nog wel actief zou willen zijn. Advocaat fungeerde eerder als bondscoach van Oranje, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië.

WK-kwalificatie

Advocaat begint met Irak over ruim een maand aan de derde ronde van de WK-kwalificatie van de Aziatische voetbalconfederatie (AFC). Op 2 september is Zuid-Korea in Seoul de eerste tegenstander. Irak neemt het in poule A ook op tegen Iran, Libanon, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. Advocaat zal Irak dit jaar ook bij de Arab Cup in Qatar en de Gulf Cup in eigen land leiden.

Advocaat is als bondscoach de opvolger van de Sloveen Streshko Katanic. "We hebben voor de Nederlandse coach gekozen op basis van zijn staat van dienst, zowel bij clubs als nationale teams", liet het bestuur weten. Er is ook met andere kandidaten gesproken, maar uiteindelijk ging de voorkeur uit naar Advocaat, die na het plaatsen van de nodige handtekeningen een shirt van Irak kreeg overhandigd met zijn naam achterop.

Leven zonder voetbal

Hoewel de keuze van Advocaat voor Irak wellicht verrassend is, komt de verlenging van zijn trainerscarrière niet helemaal onverwacht. Een leven zonder voetbal bestaat bijna niet voor de gedreven ex-prof, die al ruim veertig jaar actief is als trainer. In 1984 was Advocaat al assistent van bondscoach Rinus Michels bij het Nederlands elftal. Driemaal had hij zelf de leiding over Oranje, tijdens het WK van 1994 zonder een boze Ruud Gullit en op het EK van 2004 met een veelbesproken wissel van Arjen Robben. En in 2017 keerde hij weer terug bij Oranje na het ontslag van Danny Blind.

Advocaat was tweemaal coach van PSV en AZ en was als trainer ook werkzaam bij Haarlem, SVV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg, Sunderland, Fenerbahçe, Sparta, FC Utrecht en Feyenoord. Nadat hij de Rotterdamse ploeg in mei naar de tweede voorronde van de Conference League had geleid, hield hij het niet droog. "Ik kan de laatste jaren overal om huilen. Een mooi woord of een prachtig verhaal. De tranen komen vanzelf", liet hij bij zijn afscheid in De Kuip weten. Nu begint Advocaat echter toch weer aan een nieuw avontuur, omdat hij nu eenmaal verslaafd is aan voetbal.