Clicky


Meerssen Papier failliet verklaard vanwege waterschade overstromingen

Meerssen Papier failliet verklaard vanwege waterschade overstromingen
03-08-2021 15:14 | Faillissementen | auteur ANP

MAASTRICHT - Rechtbank Limburg heeft Meerssen Papier failliet verklaard. De rechtbank bevestigde dinsdag een bericht hierover op 1Limburg. Het bedrijf vroeg naar eigen zeggen faillissement aan als gevolg van de recente overstromingen in Meerssen, waardoor machines en installaties ernstig zouden zijn beschadigd. De kosten voor herstel zou het bedrijf niet meer kunnen dragen. Door het faillissement verliezen ruim veertig mensen hun baan.

De rechtbank heeft Remco Rosbeek van Boels Zanders advocaten als curator aangesteld. Vakbond CNV Vakmensen is het niet eens met de gang van zaken rondom het bankroet en wil hierover zo spoedig mogelijk in contact treden met de curator.

Volgens Meerssen Papier zou de watersnood in Limburg van half juli voor zoveel financiële schade hebben gezorgd, dat een bankroet onvermijdelijk is. Maar de vakbond stelt op basis van gesprekken met werknemers dat de nood niet zo hoog is als de directie van het bedrijf zegt.

De fabriek staat naast de Kleine Geul, die overstroomde. Volgens de directie zou het bedrijf daardoor minstens 2,5 miljoen euro schade hebben geleden. De vakbond stelt dat het personeel spreekt van "volle orderportefeuilles en geboekte winst". De schade zou slechts enkele tienduizenden euro's zijn. De bond heeft de indruk dat de eigenaar de wateroverlast als argument aangrijpt om zich uit het bedrijf terug te trekken.

De fabriek werd in 2008 al eens failliet verklaard. Destijds werkten er ongeveer tweehonderd mensen. De provincie greep toen in door de fabriek te kopen en zo werkgelegenheid te behouden. In 2018 verkocht de provincie het bedrijf aan Marsna Paper. Daarbij zou ook een "forse bruidsschat van 4,3 miljoen euro" zijn meegegeven om achterstallig onderhoud te kunnen uitvoeren. Ook werd afgesproken dat een faillissement alleen met toestemming van de provincie mag worden aangevraagd.

De provincie Limburg keurde de faillissementsaanvraag goed. Volgens de provincie is het niet mogelijk de papierproductie opnieuw op te starten omdat de daarvoor benodigde machines als verloren moeten worden beschouwd. Meerssen Papier kan daardoor met ingang van augustus niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen en ook de lonen niet meer betalen.