Clicky


Advocaten kroongetuige: weinig vertrouwen onderzoek moord Peter R. de Vries

Advocaten kroongetuige: weinig vertrouwen onderzoek moord Peter R. de Vries
05-08-2021 19:02 | Misdaad | auteur ANP

DEN HAAG - De advocaten van kroongetuige Nabil B. hebben weinig vertrouwen in het door het ministerie van Justitie en Veiligheid aangekondigde onderzoek naar de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries was tevens vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Het ministerie heeft in een schriftelijke reactie laten weten "alle vertrouwen" te hebben dat het huidige onderzoek "onafhankelijk en kritisch" gaat verlopen. In het najaar moeten de resultaten gereed zijn, is de verwachting. "De wens van de advocaten om daarnaast een internationaal onderzoek te initiëren staat ze vanzelfsprekend vrij."

De advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hadden donderdag een gesprek met het ministerie om over hun kritiek op het aangekondigde onderzoek te spreken. Zij vinden dat de insteek veel breder moet. Dus niet alleen naar de moord op De Vries, maar ook naar de eerdere moorden op de broer en vorige advocaat van Nabil B. Schouten liet al doorschemeren te overwegen niet mee te werken aan het onderzoek dat nu is aangekondigd, maar wil daar donderdag nog niet op vooruitlopen.

De advocaten vinden het "onbegrijpelijk" dat Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, als voorzitter van de onderzoekscommissie is benoemd. De NCTV - en voorloper NCTb - is verantwoordelijk voor beveiligingszaken. De advocaten vinden dat het onderzoek "volstrekt onafhankelijk" moet worden uitgevoerd, dus niet door mensen die betrokken waren bij instanties die beveiliging in het pakket hebben zoals de NCTV en het Openbaar Ministerie.

De Vries werd niet beveiligd, maar voerde daar niet lang voor zijn dood wel gesprekken over, vertelde Schouten. De NCTV had eind vorig jaar aan De Jong, Schouten en De Vries laten weten dat ze op een dodenlijst zouden staan. De advocaten worden beveiligd sinds bekend is dat zij de kroongetuige bijstaan. Volgens hen is een onjuiste dreigingsinschatting gemaakt bij De Vries.

Sinds begin 2018 bekend werd gemaakt dat Nabil B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Peter R. de Vries werd 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten toen hij naar de parkeergarage liep na een uitzending van RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later.

Het proces Marengo gaat om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi. Hij is geen verdachte in de drie moordzaken rond de kroongetuige, maar er wordt wel naar hem gewezen als mogelijke opdrachtgever.