Clicky


Grote drukte op Europese wegen door vakantieverkeer

Grote drukte op Europese wegen door vakantieverkeer
07-08-2021 13:39 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Het is deze 'zwarte zaterdag' vooral erg druk op de snelwegen in Zuid-Duitsland, Frankrijk en op de wegen naar de Italiaanse kust. "Tussen Milaan en San Marino is de vertraging nu zo'n vijf uur. In de files staan vooral mensen met een Italiaans kenteken, maar zeker ook heel veel Nederlanders", aldus een woordvoerder van de ANWB. In Nederland zijn lange files met vakantieverkeer zaterdagochtend uitgebleven.

Reizigers die de grootste verkeersdrukte willen vermijden, kregen eerder al van de ANWB het advies zaterdag niet eerder dan 10.00 uur vanuit Nederland te vertrekken, of pas op zondag te reizen. Omdat miljoenen vakantiegangers zaterdag naar hun bestemming reizen of juist naar huis terugkeren, waarschuwde de organisatie al vroeg voor grote verkeersdrukte op de Europese wegen.

"We zien de wegen in Frankrijk nu langzaam maar zeker vollopen. Zo is het druk ter hoogte van Clermont-Ferrand, op de A10 bij Orléans ten zuiden van Parijs en rond Bordeaux. In Frankrijk stond rond het middaguur circa 1000 kilometer aan files, net zoveel als vorige week zaterdag. In Zwitserland is de wachttijd voor de Gotthardtunnel in de A2 in beide richtingen ruim anderhalf uur", aldus de woordvoerder. Ook in het zuiden van Duitsland staat het vakantieverkeer volgens hem in lange files, onder meer bij Salzburg en Stuttgart.

De Karawankentunnel op de grens tussen Slovenië en Oostenrijk blijkt voor het vakantieverkeer ook een bottleneck. De wachttijd voor de verkeerstunnel is richting Oostenrijk volgens de ANWB ruim twee uur.

De enige lange file in Nederland, zo'n 16 kilometer, stond zaterdagochtend op de A9 (Amstelveen-Alkmaar) bij het knooppunt Rottepolderplein. De file ontstond niet zozeer door vakantiegangers maar door geplande wegwerkzaamheden; de verbindingsweg is afgesloten. Aan het begin van de middag was de file geslonken tot zo'n 9 kilometer.