Clicky


Rutte: doen alles om mensen weg te halen uit Afghanistan

Rutte: doen alles om mensen weg te halen uit Afghanistan
16-08-2021 11:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland doet er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en "anderen die onze bescherming verdienen" weg te krijgen uit Afghanistan. "Maar het is ingewikkeld", zegt demissionair minister-president Mark Rutte. Hij noemt de situatie in het land "onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend".

Rutte wilde niet zeggen wie volgens hem precies bescherming verdienen. Voor tolken die de afgelopen jaren gewerkt hebben voor Nederlandse militairen in Afghanistan geldt dat hoe dan ook.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer drongen er vorige week op aan ruimhartig te kijken naar het helpen van Afghanen die de afgelopen jaren de Nederlandse missie hielpen. Het kabinet gaf eerder juist aan daar weinig voor te voelen omdat het tot een "niet-beheersbare toename" van asielaanvragen zou leiden.

Evacuatie

Of Ruttes uitspraak betekent dat het kabinet daar nu anders naar kijkt, blijft onduidelijk. Het ministerie van Defensie kon niet zeggen of het beleid is gewijzigd, Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor commentaar.

Defensie kondigde zondag aan dat het een of meerdere vliegtuigen zou inzetten om mensen weg te halen uit Afghanistan, waar de radicaalislamitische Taliban afgelopen weekeinde de macht hebben overgenomen. Over het verloop van die evacuatie wil het ministerie "uit veiligheidsoverwegingen" niets zeggen.

Rutte ging in op de situatie in Afghanistan na afloop van een overleg over de formatie met D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. Die zei na afloop alleen dat zij en haar departement er "ontzettend druk" mee zijn en dat ze naar het ministerie moest "voor crisisoverleg".