Clicky


Defensie: meerdere evacuatievluchten naar Afghanistan gepland

Defensie: meerdere evacuatievluchten naar Afghanistan gepland
16-08-2021 12:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft meerdere militaire vluchten naar Afghanistan gepland om tolken, lokaal ambassadepersoneel en gezinnen te evacueren uit het land. Dat laat demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld op Twitter weten.

De eerste vlucht is onderweg naar het land, dat vrijwel geheel in handen is gevallen van de extremistische Taliban. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat meerdere vluchten worden gepland omdat er rekening wordt gehouden met meerdere scenario's. Op beelden van de luchthaven van Kabul is te zien dat er grote menigtes Afghanen op de landingsbanen staan, wat vertrek en aankomst van toestellen moeilijk maakt. De vluchten zijn bedoeld om ambassadepersoneel en Afghaanse tolken en hun gezinnen op te halen.

Verdere details over de vluchten wil Defensie uit veiligheidsoverwegingen niet delen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend voor Nederlanders die in Afghanistan zitten en het land willen verlaten. Die kunnen zich per mail of telefoon melden. Hoeveel Nederlanders er in Afghanistan zitten, of hoeveel zich al hebben gemeld, wil Buitenlandse Zaken niet zeggen.