Clicky


Washington: nog geen botsingen met Taliban tijdens evacuatie

Washington: nog geen botsingen met Taliban tijdens evacuatie
18-08-2021 23:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

WASHINGTON - Tijdens de massale evacuatie-operatie vanaf het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn er nog geen gewelddadige confrontaties geweest tussen Amerikaanse soldaten en de Taliban. Er waren geen vijandige botsingen met de Taliban, aldus de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in Washington. Hij gaf zijn eerste persconferentie over Afghanistan na de razendsnelle machtsovername door de islamitische fundamentalisten.

Volgens Austin blijven de communicatielijnen met de Taliban-commandanten open. "De luchthaven kan veilig opereren", voegde hij eraan toe. In contacten met Taliban-functionarissen is benadrukt dat mensen die proberen naar de luchthaven te komen en over de juiste papieren beschikken, meteen moeten worden doorgelaten, aldus Austin. Uit Kabul komen geluiden dat het veel personen niet lukt het vliegveld te bereiken door de menigte die zich er ophoudt of omdat ze worden tegengehouden.

Ondertussen werken de Amerikanen aan het verhogen van het aantal evacuatievluchten om mensen weg te krijgen, aangezien duizenden willen vertrekken na de val van de door het Westen gesteunde regering. Austin zei zo veel mensen als mogelijk te willen evacueren, "en we zullen dit proces zo lang mogelijk voortzetten". Hij maakte echter ook duidelijk dat de Amerikaanse troepen niet in staat zijn om mensen naar de luchthaven te halen. De militairen hebben hun handen vol aan het bewaken van het vliegveld, aldus Austin.

De Amerikaanse hoogste militair, chef-staf Mark Milley, zei op de persconferentie in het Pentagon dat het plan is om alle Amerikanen die Afghanistan willen verlaten in veiligheid te brengen. Hij vertelde verder dat de inlichtingendiensten geen enkele aanwijzing hadden dat de Afghaanse strijdkrachten en regering in slechts elf dagen zouden bezwijken. Juist die onverwacht snelle ineenstorting veroorzaakte de evacuatie-chaos.