Clicky


Ministerie: Afghaans ambassadepersoneel klaar voor evacuatie

Ministerie: Afghaans ambassadepersoneel klaar voor evacuatie
21-08-2021 19:22 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Vrijwel alle Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul zijn met hun families op de luchthaven aangekomen voor evacuatie. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van NRC. Ze worden van daaruit naar Nederland gebracht.

De ambassademedewerkers hebben met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad bereikt, meldt het ministerie. In totaal gaat het om 207 mensen. "We zijn opgelucht dat bijna al het ambassadepersoneel en hun gezinnen veilig geëvacueerd kunnen worden", schrijft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag op Twitter. "We blijven hard werken aan meer evacuatievluchten uit #Kabul."

De ambassademedewerkers bleven achter toen vorig weekend het Nederlandse ambassadepersoneel vanwege de snelle opmars van de Taliban met Amerikaanse hulp werd weggeleid. Eerder meldde NRC dat de lokale medewerkers toen onverwacht voor een dichte deur kwamen te staan.

Of de ambassademedewerkers al aan boord van een vliegtuig uit Kabul zitten, kan het ministerie nog niet zeggen. Er is een luchtbrug opgezet tussen de Afghaanse hoofdstad en een veilig land in de buurt. Van daaruit worden de evacués naar Nederland overgevlogen.

Eerder zaterdag meldde het ministerie dat er sinds woensdag 135 mensen die op de Nederlandse evacuatielijsten stonden naar Nederland waren gehaald. Zeventien van hen kwamen over met vliegtuigen van andere landen. Nederland heeft ook mensen opgehaald die op lijsten van bondgenoten staan. In totaal gaat het om 368 personen. Later zaterdag werd door het ministerie van Defensie gemeld dat er nog een vliegtuig vanuit Kabul onderweg is met daarin tien mensen met Nederland als eindbestemming.

Nadat het Nederlandse ambassadepersoneel was weggeleid uit Afghanistan, werd dagenlang geprobeerd een nieuw team het land in te krijgen. Afgelopen woensdag lukte dat. De ploeg, die naast ambassadeur Caecilia Wijgers bestaat uit ambassademedewerkers en ruim zestig militairen van de special forces, is daar om te helpen bij de evacuaties.