Clicky


Laatste Nederlandse vliegtuig met diplomaten vertrokken uit Kabul

Laatste Nederlandse vliegtuig met diplomaten vertrokken uit Kabul
26-08-2021 18:54 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse evacuatieoperatie in Kabul is voorbij. De laatste Nederlandse vluchten zijn uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, en landden korte tijd later in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, meldt het ministerie van Defensie. Aan boord zijn onder meer de diplomaten en militairen die de afgelopen tijd vanaf het vliegveld hebben gewerkt.

"Het is verschrikkelijk om Afghanistan na 20 jaar op deze manier te moeten verlaten", twittert demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag. "Met pijn in het hart zijn het ambassadeteam en militairen vertrokken met de laatste Nederlandse vlucht."

Kaag erkent dat het vertrek van de Nederlanders "ingrijpende consequenties" heeft voor de mensen die nog niet in veiligheid zijn gebracht. "De inzet blijft om, samen met internationale bondgenoten, allen te helpen die recht hebben op terugkeer of evacuatie en de Afghaanse bevolking te blijven steunen."

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zegt "gemengde gevoelens" te hebben bij het vertrek van de laatste evacuatievlucht uit Kabul. "We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen", aldus de bewindsvrouw. Ook Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim spreekt van een dubbel gevoel. "Trots op het harde werk van onze mensen maar ook grote zorg voor hen die we niet hebben kunnen meenemen."

De laatste twee vluchten met evacués landen in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend op Schiphol. Het ambassadepersoneel en de militairen zetten naar verwachting pas vrijdagavond voet op Nederlandse bodem.