Clicky


ABN AMRO gaat klanten met pilotenschuld helpen

ABN AMRO gaat klanten met pilotenschuld helpen
03-09-2021 09:15 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - ABN AMRO gaat klanten helpen die eerder geld hadden geleend om een pilotenopleiding te betalen maar die nu structureel betalingsproblemen hebben omdat ze geen baan kunnen vinden. Het gaat volgens de bank waarschijnlijk om ongeveer tweehonderd mensen.

De bank bekijkt de specifieke omstandigheden van de klanten die een pilotenlening hebben en of er aanleiding is om de lening te veranderen. Als dat kan, kan de klant binnen maximaal vijf jaar van de lening af zijn, schrijft de bank op de website. Mensen die een pilotenlening hebben krijgen de komende week een brief.

Voor klanten die geen actuele en structurele betalingsproblemen hebben en voor aspirant-piloten die tijdelijke problemen hebben, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis, geldt de regeling niet. De bank probeert deze mensen op een andere manier te helpen.

Geen rente

ABN AMRO heeft de afgelopen jaren al met een aantal piloten individuele betaaloplossingen getroffen, schrijft de bank. Recentelijk hielp de bank al piloten die door de coronacrisis tijdelijk geen rente kunnen betalen of hun lening niet kunnen aflossen.

De betalingsregeling staat los van een eerder aangespannen rechtszaak door zo'n zeventig piloten, zegt de bank in een toelichting. De groep vond dat de bank hen geen lening had mogen geven op basis van het verwachte inkomen en dat ze overgekrediteerd zijn, maar dat weerspreekt de bank, zegt een woordvoerder. Een rechter moet daar nog over beslissen. Momenteel heeft ABN AMRO nog 1500 klanten met een pilotenlening. Een aantal van de piloten voor wie de bank nu een regeling treft hoort ook bij de groep die de rechtszaak heeft aangespannen.