Clicky


Duitse politie: 'Je rijdt geen meter verder'

Duitse politie: 'Je rijdt geen meter verder' [+foto's]
03-09-2021 12:20 | Controles | auteur Redactie

OSNABRÜCK/BAD BENTHEIM - De Duitse politie hield donderdag 2 september een grote controle op (illegaal) afvaltransport. Vrijdagochtend werd bekend dat helemaal aan het eind van de controle gisteren op de A30 bij Bad Bentheim een illegaal afvaltransport van de weg gehaald is.

Met de woorden: "Je rijdt geen meter verder" werden de trekker en oplegger geladen met autowrakken in beslag genomen door de politie.

De vrachtwagen was vanuit Groot-Brittannië onderweg naar Polen en werd bij de grens tot stilstand gebracht. De oplegger was geladen met gevaarlijk afval in de vorm van vijf autowrakken, inclusief accu's, 36 automotoren, 54 bumpers en diverse stuurwielen, sommigen nog met airbags. Omdat de voertuigen zich nog in hun oorspronkelijke staat bevonden, dat wil zeggen dat de gevaarlijke bedrijfsstoffen en onderdelen nog aanwezig waren, werden ze ter plaatse geclassificeerd als gevaarlijk afval.

Tegen de betrokken bedrijven, de exporteur, de importeur en de expediteur is strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar illegaal transport van gevaarlijk afval. Volgens de wet is een gevangenisstraf van vijf jaar of een boete mogelijk. In het verleden heeft dit in vergelijkbare gevallen geleid tot hoge boetes van enkele duizenden euro's. Het Duits Federaal Milieuagentschap neemt de verdere onderzoeken over.

Tijdens de gezamenlijke controleactie van de regionale controlegroep van de politie van Osnabrück hebben 30 experts van de politie en andere autoriteiten meer dan 50 vrachtwagens gecontroleerd in verband met het vervoer van afval in het grensoverschrijdende verkeer en hebben ze verschillende overtredingen ontdekt.

Naast de politie waren de partners bij de inspectie de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uit Rotterdam, vertegenwoordigers van het ministerie van Milieu van Nedersaksen, de handelstoezichthouders in Osnabrück en Hildesheim, evenals de Federale Dienst voor Goederen Transport van het district Arnsberg uit Noordrijn-Westfalen.