Clicky


Reuters: Taliban veroveren laatste verzetsbolwerk Panjshirvallei

Reuters: Taliban veroveren laatste verzetsbolwerk Panjshirvallei
03-09-2021 20:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KABUL - Het laatste bolwerk in Afghanistan van tegenstanders van de Taliban, de onneembaar geachte Panjshirvallei, is onder controle van de fundamentalistische beweging, zeggen drie Taliban-bronnen tegen persbureau Reuters. Een woordvoerder van de Nationale Verzetskrachten (NRF), die zich schrap zetten in de vallei, weerspreekt dat. Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in de bergachtige regio op ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Kabul.

NRF-woordvoerder Ali Nazari claimde tegenover de BBC juist dat de rebellen de Taliban hebben teruggedrongen. Hij hekelt de "propagandamachine" van de Taliban. Volgens hem heeft de NRF Taliban-strijders omsingeld in het noordoostelijke deel van de vallei. Er zitten daar volgens hem een paar honderd Taliban-strijders in de val die bijna zonder munitie zouden zitten en onderhandelen over hun overgave.

Na de snelle verovering van het land moesten de Taliban het nog opnemen tegen de Nationale Verzetskrachten die zich schrap hadden gezet in de vallei. Die wist de radicaalislamitische beweging tijdens haar vorige machtsperiode van 1996 tot 2001 niet te veroveren.

In de provincie Panjshir verzamelden zich na de val van Kabul enkele duizenden gewapende tegenstanders. Beide kampen beweerden de afgelopen dagen hun tegenstanders zware verliezen te hebben toegebracht. Donderdag claimden de Taliban al terreinwinst te hebben geboekt nadat onderhandelingen waren mislukt. Eerder op vrijdag zei een NRF-woordvoerder dat de groep de vallei aan het verdedigen is.

Een van de huidige leiders van de NRF, Ahmad Massoud, is een zoon van de in 2001 omgekomen 'Leeuw van Panjshir' Ahmad Shah Massoud. Hij leidde daar met succes het verzet tegen het Sovjet-leger en in de jaren negentig tegen de Talibanstrijders.

Ook de gevluchte vicepresident Amrullah Saleh, die zichzelf beschouwt als waarnemend president, is naar Panjshir gegaan. Berichten dat hij naar Tadzjikistan zou zijn gevlucht heeft hij weersproken.