Clicky


Taliban zeggen de Panjshirvallei te hebben veroverd

Taliban zeggen de Panjshirvallei te hebben veroverd
06-09-2021 08:10 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP/DPA

KABUL - De Taliban hebben de Panjshirvallei ingenomen. Zabihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de fundamentalistische beweging in Afghanistan, heeft dit maandagochtend gezegd. Op sociale media circuleren foto's van Talibanstrijders voor de poort van de residentie van de gouverneur van de noordelijke provincie.

De Panjshirvallei was het laatste bolwerk dat niet in handen was van de Taliban. Ahmed Massoud, leider van de verzetsstrijders in de onneembaar geachte vallei, had zich daar met zijn troepen verschanst. In het weekend is zwaar gevochten om de vallei.

De Taliban hebben nu de overwinning uitgeroepen. Woordvoerder Mujahid verklaarde dat verzetsstrijders zijn gedood of gevlucht. De inwoners van Panjshir zijn nu bevrijd, concludeerde de woordvoerder. Daarmee komt volgens hem ook een einde aan het gewapende conflict in zijn land.

De verzetsgroep van Massoud, de NRF, laat weten nog steeds "strategische posities" in de vallei in handen te hebben. De strijd tegen de Taliban zou doorgaan. Massoud zegt maandag in een Twitterbericht dat hij veilig is. Oud-vicepresident Amrullah Saleh, die zich had aangesloten bij het verzet, is volgens de Taliban naar het buitenland gevlucht.

De Taliban kregen vorige maand met een bliksemoffensief vrijwel heel Afghanistan in handen. Daarna omsingelden ze de Panjshirvallei, waar leden van de Afghaanse strijdkrachten zich hadden aangesloten bij lokale strijders die trouw zijn aan verzetsleider Massoud.

Massoud is een zoon van de in 2001 omgekomen 'Leeuw van Panjshir', Ahmad Shah Massoud. Die leidde in Panjshir in de jaren tachtig met succes het verzet tegen het Sovjetleger en in de jaren negentig tegen de Talibanstrijders.