Clicky


Première van Concept Mercedes-Maybach EQS – vooruitblik op eerste volledig elektrische Maybach

Première van Concept Mercedes-Maybach EQS – vooruitblik op eerste volledig elektrische Maybach
06-09-2021 13:45 | Bedrijfsauto Nieuws | auteur Redactie

MÜNCHEN - Mercedes-Maybach breidt het productportfolio uit met een luxe, volledig elektrische SUV op basis van de modulaire architectuur voor elektrische modellen in het luxe- en executivesegment

Met de Concept EQS geeft Mercedes-Maybach een concrete kijk op het eerste volledig elektrische seriemodel van het traditionele luxemerk. Het SUV-conceptvoertuig is gebaseerd op de modulaire architectuur voor elektroauto’s in het luxe- en topklasse van Mercedes-Benz en brengt de exclusiviteit van Maybach naar een lokaal emissievrije toekomst. De one-off, die bijna in productie kan gaan , bevat typische Maybach-elementen, zoals de uitgebreide tweekleurenlak, en maakt daarnaast met zijn innovatieve aandrijftechnologie ook een stap in de richting van een aanzienlijk progressievere merkpresentatie.

In het interieur wordt het achtercompartiment een comfortabele plek om te werken of te ontspannen dankzij de executivestoelen en het chauffeurspakket. Daarbij komen nog exclusieve details zoals de nieuwe portierpanelen, waarvan de armleuningen zijn vormgegeven als hoogwaardige sideboards. Er zijn ook sierdelen in witte pianolak en materialen in diepzeeblauw, die aan boord een feelgood-sfeer creëren als op een elegant yacht.

Het merk Mercedes-Maybach heeft altijd gestaan ​​voor state-of-the-art technologie, vakmanschap met de hoogste precisie en exclusiviteit. Het merk wordt beschouwd als een pionier in het definiëren van luxe, stijl en status. Mercedes-Maybach is een legende die zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt. In 1921 begonnen Wilhelm en Karl Maybach met het bouwen van auto’s met als doel "het allerbeste van het allerbeste" te creëren. Het is deze uitspraak die al 100 jaar de unieke uitstraling van Mercedes Maybach definieert.

Het merk Mercedes-Maybach heeft altijd gestaan ​​voor state-of-the-art technologie, vakmanschap met de hoogste precisie en exclusiviteit. Ze wordt beschouwd als een pionier in het definiëren van luxe, stijl en status. Mercedes-Maybach is een legende die zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt. In 1921 begonnen Wilhelm en Karl Maybach auto’s te bouwen met als doel ‘het beste van het beste’ te creëren.

Maybach-klanten zijn op zoek naar iets speciaals en het doel is om hun verwachtingen te overtreffen met de hoogste normen van exclusiviteit en individualiteit, elegant design, volmaakt vakmanschap en de modernste technologie. Omdat klanten in de kernmarkten China, Rusland, Zuid-Korea, de VS en Duitsland gemiddeld jonger worden, verandert ook de definitie van luxe.

“Veel van onze Mercedes-Maybach klanten zijn in hoge mate digitaal verbonden en stellen de hoogste eisen aan onze digitale oplossingen. Ze verwachten ook dat het merk van hun keuze opkomt voor duurzame waarden en verantwoordelijkheid neemt voor het milieu. De Concept Mercedes-Maybach EQS voldoet aan al deze punten en belichaamt verfijnde luxe op een progressieve manier. De volledig elektrische aandrijflijn maakt niet alleen consequent duurzame mobiliteit mogelijk, maar zorgt ook voor een nieuw niveau van rust en ontspanning voor passagiers”, aldus Britta Seeger, Lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Marketing & Sales.

“De Concept Mercedes-Maybach EQS vertegenwoordigt de transformatie van het traditierijke luxemerk naar een progressieve, volledig elektrische toekomst. Zoals elke Maybach staat hij voor Sophisticated Luxury in al zijn facetten. De concept car die bijna in productie kan worden genomen, is het bewijs dat ultramoderne elektrische aandrijftechnologie en baanbrekend infotainment met het MBUX Hyperscreen perfect samengaan met het kenmerkende Maybach-vakmanschap en een exquise uitrusting. De ultieme combinatie van minutieus geperfectioneerde details zorgt voor een unieke automotive luxe-ervaring. Met deze toekomstige, volledig elektrische SUV laten we onze leiderschapsaspiraties in het high-end segment ook zien op het gebied van elektromobiliteit”, aldus Philipp Schiemer, Head of Top End Vehicle Group bij Mercedes-Benz AG en voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

Progressieve luxe met een merktypisch design

De concept car is direct herkenbaar als lid van de Mercedes-Maybach en Mercedes-EQ familie en biedt een vooruitblik op de eerste volledig elektrische SUV in het luxesegment. Gebaseerd op een puur elektrische voertuigarchitectuur, volgt de vormgeving consequent het ‘purpose design’. Het dynamische silhouet strekt zich over de hele lengte van de auto uit. Het begint bij het lage front en vloeit via de aflopende A-stijl en de dak richting de spoilerrand van de achterspoiler. De overgang naar een nieuw technologisch tijdperk is op het eerste gezicht herkenbaar.

Het ‘seamless design’ wordt gekenmerkt door de doorlopende overgangen, zonder onderbrekingen en randen. De expressieve oppervlakken en gespierde schouderpartij zijn ook opvallende designkenmerken, evenals de verschillende chroomapplicaties. De uitgebouwde wielkasten met claddings in hoogglanzend zwart benadrukken kracht en emotie.

Gorden Wagener, Chief Design Officer bij Daimler Group: “Met de Concept Mercedes-Maybach EQS transformeren we het merk na 100 jaar richting een elektrische toekomst. Het futuristische design bestaat uit een emotionele integratie van oppervlakken en vormen. Het front met progressieve Maybach-grille volgt het principe van integratie en geeft het merk een volledig nieuwe uitstraling. In combinatie met de nieuwe aerodynamische SUV-proporties, herdefiniëren we de luxe SUV van de toekomst.”

Verchroomde Maybach-pinstripes voor en achter

Het rechtopstaande Black Panel-front vloeit naadloos over in de omhullende motorkap en koplampen. De led-lichtunits zijn voorzien van verlichting met individuele diamantblokken, omlijst met een fijnmazig gaas van het Maybach-embleem. De verticale Maybach-pinstripes in fraaie 3D-dieptelook zijn verchroomd en karakteriseren de koeler in de nieuwe, innovatieve Black Panel-technologie. Elegant verchroomde, filigrane lamellen zijn ook te vinden op de luchtinlaat in de bumper. Dit opvallende designelement is ook opgenomen onder de kentekenplaathouder in de achterbumper. Het klassieke Maybach-opschrift op de motorkap, de rechtopstaande Mercedes-Benz ster en de verchroomde sierlijst in het midden van de motorkap zijn een eerbetoon aan traditie.

Exclusieve tweekleurenlak en subtiel geplaatste merkemblemen

Een ander belangrijk onderscheidend kenmerk is de tweekleurenlak in obsidiaanzwart metallic en zirkoonrood metallic met een fijne pinstripe in chroom als visuele scheidingslijn. De royale chroomafwerking strekt zich niet alleen uit over de luchtinlaten en diffusor voor en achter, maar omlijst ook de zijruiten met een dynamisch vloeiende chroomlijst in 3D-design. Ook de B-stijlen zijn verchroomd en exclusief afgewerkt met een subtiel merkembleem. De Maybach ‘M’ is ook te vinden op de D-stijl.

De aerodynamisch geoptimaliseerde treeplanken aan de zijkanten zijn voorzien van een inlay met Maybach-embleem. De royaal bemeten 24 inch lichtmetalen velgen in Maybach ‘bowl’-design – met vijf korte spaken en een vlak middengedeelte met Maybach-opschrift – benadrukken de exclusieve uitstraling van de volledig elektrische SUV.

De achterlichten met doorlopende helix-lichtband is een highlight aan de achterzijde. De animatie loopt hier van buiten naar binnen. De verchroomde dakspoiler fungeert als sportief en aerodynamisch sierelement.

Een andere exclusieve uitrustingsoptie zijn de automatische comfortportieren voor en achter. Wanneer de bestuurder de auto nadert, worden eerst de portiergrepen uitgeschoven. Naarmate de bestuurder verder nadert, gaat het bestuurdersportier automatisch open. Via MBUX heeft de bestuurder ook de mogelijkheid om de achterportieren op afstand te openen.

Virtueel interieur als emotioneel en stijlvol statement

Het interieur van de Concept Mercedes-Maybach EQS vormt een net zo emotioneel als stijlvol statement als het exterieur – volledig virtueel gerealiseerd. Het loungekarakter belooft luxe reizen op het hoogste niveau. De voorstoelen lijken op die van de Mercedes-Maybach S-Klasse. Het First Class achtercompartiment met twee royale individuele stoelen – eveneens geïnspireerd op die van de S-Klasse – en het high-end entertainmentsysteem achter garanderen het hoogste niveau van comfort aan boord. En omdat het SUV-concept meer zithoogte mogelijk maakt, kon de kuitsteun nog groter kunnen worden gemaakt. Het laat de voeten van de passagier zweven boven de hoogpolige vloerbekleding.

Zwevende middenconsole achter en veel bewegingsvrijheid

De middenconsole lijkt als een doorlopende band van de cockpit naar de achterzitplaatsen te zweven en creëert een bijzonder lichte en elegante indruk van ruimte met veel bewegingsvrijheid. In combinatie met de indirecte en directe sfeerverlichting lijken de ruimte en interieurcomponenten visueel lichter en lijken ze ook te zweven. Het standaard aanwezige vaasinzetstuk nodigt uit om seizoensgebonden bloemendecoraties in te zetten, en daarmee de natuur het interieur van de Maybach binnen te halen. Daaronder biedt een groot opbergvak veel ruimte voor gebruiksvoorwerpen of voor individuele uitrustingsopties zoals klaptafels, champagneflûtes of een koelvak.

De nieuw ontworpen portierpanelen met zwevende armleuningen en bedieningselementen met de uitstraling van elegante sideboards benadrukken het luxueuze en moderne karakter van het interieur. De toegepaste kleuren en materialen zijn geïnspireerd op de modewereld. Perfect vakmanschap, hoogwaardige materialen en bijzondere details tonen een nieuw niveau van exclusiviteit. De kleurencombinatie van wit en diep donkerblauw creëert een ruimtelijke en technisch moderne omgeving. Een bijzonder highlight is het sierdeel in witte chroomlook. De rosé goudkleurige accenten zorgen voor een ideaal contrast en dragen bij aan de luxe uitstraling van het interieur.

Een ander onverwacht contrast in het interieur is een op mode geïnspireerde progressieve stof van de hoogste kwaliteit. Het wordt royaal toegepast in het achtercompartiment en komt terug in andere interieurdetails. Een progressieve graphic, gedrukt op het leder van de interieurhemel, toont de perfecte samensmelting van een traditioneel luxe materiaal met moderne technologie.

MBUX Hyperscreen met Maybach-specifieke weergaven

Een andere bijzondere blikvanger in het interieur is het MBUX Hyperscreen met Maybach-specifieke weergavestijlen en content. De grote, gebogen beeldschermunit loopt bijna van A-stijl tot A-stijl. Onder de glazen afdekking bevinden zich drie individuele schermen die samen één visueel geheel vormen. Met een eigen 12,3 inch oled-scherm heeft de voorpassagier de beschikking over een ​​eigen display en bedieningspaneel. De entertainmentfuncties zijn daar alleen beschikbaar wanneer de auto wordt gereden volgens de lokaal geldende, specifieke en landelijke regelgeving. Als de interieurcamera detecteert dat de bestuurder naar het voorpassagiersdisplay kijkt, wordt het bij bepaalde inhoud automatisch gedimd.

Met adaptieve software die wordt gevoed door kunstmatige intelligentie past MBUX zich volledig aan de gebruiker aan en doet gepersonaliseerde suggesties voor tal van infotainment-, comfort- en voertuigfuncties. Met de ‘zero layer’ worden de belangrijkste toepassingen altijd op het hoogste niveau binnen het gezichtsveld aangeboden, afhankelijk van de situatie en de context. Zoeken in submenu’s is niet meer nodig.

In het beeldscherm van het hoge-resolutie infotainmentsysteem bevindt zich een EQ-tegel in het hoofdmenu die dient als centraal toegangspunt tot de specifieke displays en instellingen. Deze omvatten de laadstroom, vertrektijd, energiestroom en verbruikshistogrammen. Daarnaast kunnen via het mediadisplay ook de navigatie- en rijprogramma’s worden bediend. In combinatie met Mercedes me connect worden ook EV-specifieke navigatieservices en -functies aangeboden. Denk hierbij aan de weergave van laadpalen, de elektrische actieradius en geoptimaliseerde routeplanning, rekening houdend met de laadstatus, het weer en de verkeerssituatie.

De ronde luchtuitstroomopeningen in hoogglanzend chroom onderstrepen de hoogwaardige en verfijnde look, samen met gegalvaniseerde sierdelen en het aan de boven- en onderkant afgevlakte multifunctionele stuurwiel van de VISION EQS. De sfeerverlichting, die op vele manieren kan worden ingesteld, zorgt voor een stijlvolle ambiance.

Modulaire architectuur ook de basis voor een andere elektrische SUV

De Concept Mercedes-Maybach EQS is gebaseerd op de modulaire architectuur voor de elektrische modellen van Mercedes-Benz in de luxe- en topklasse. Op deze basis zal ook een ander volledig elektrisch model verschijnen, de EQS SUV, die in 2022 in serieproductie gaat, nog voor de Maybach. Ook hier zorgt de elektrische aandrijflijn voor een uitzonderlijk soepele en stille werking en een nieuw niveau van rust en ontspanning in het interieur. Volgens WLTP is er een actieradius van ongeveer 600 kilometer gepland voor de Mercedes EQS SUV-architectuur.