Clicky


TUI vliegt met lege vliegtuigen tussen Eindhoven en Schiphol

TUI vliegt met lege vliegtuigen tussen Eindhoven en Schiphol
08-09-2021 10:41 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

EINDHOVEN - [update 16:50 uur] Reisorganisatie TUI laat "enkele keren per week" een leeg vliegtuig van Schiphol naar Eindhoven Airport vliegen en weer terug. Dat gebeurt sinds het begin van het zomerseizoen en duurt tot eind oktober, laten woordvoerders van TUI en het vliegveld in Eindhoven weten na berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. Critici vinden het vanuit duurzaamheidsoogpunt niet kunnen om over de korte afstand lege vliegtuigen te verplaatsen.

TUI heeft geen basis op Eindhoven en laat daarom een leeg vliegtuig vanaf Schiphol komen om reizigers op te halen om door te reizen naar hun eindbestemming. Passagiers worden op de terugweg ook in Eindhoven afgezet, waarna het lege vliegtuig weer naar Schiphol gaat.

Voorzitter van het Eindhovense Bewonersplatform Woensel-Noord, Dick Veenstra, noemt dit "not done". "En ik denk dat daar veel draagvlak in de maatschappij voor is. Het is een beetje tegenstrijdig om zo'n korte vlucht te plannen terwijl we het aantal vluchten willen verminderen." Reizigers kunnen volgens Veenstra beter vanaf Schiphol vliegen en daar bijvoorbeeld met de trein of bus heengaan.

TUI laat weten dat het om een uitzonderlijke situatie gaat en de reisorganisatie beseft dat de constructie "verre van ideaal is". De touroperator vliegt liever niet met lege toestellen, zowel uit financiële als milieu-overwegingen, maar deed dit toch vanwege de vraag naar vluchten vanaf Eindhoven Airport.