Clicky


Kamer wil opheldering over eerdere hulpvraag van ambassade Kabul

Kamer wil opheldering over eerdere hulpvraag van ambassade Kabul
15-09-2021 11:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering van het ministerie van Buitenlandse Zaken over verzoeken die de Nederlandse ambassade in Afghanistan deed over het weghalen van Afghanen die voor Nederland hadden gewerkt, en daardoor mogelijk gevaar liepen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil dat de informatie nog vóór het debat dat later woensdag wordt gehouden, naar de Kamer wordt gestuurd. Onder meer VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA steunden zijn verzoek.

Aanleiding is een artikel in de Volkskrant woensdag. De krant meldt op basis van mails tussen de ambassade en het ministerie dat al in het voorjaar van 2020 werd gevraagd voorbereidingen te treffen om lokale medewerkers te evacueren, mochten de Taliban snel oprukken. Met die verzoeken werd lange tijd niks gedaan, aldus de Volkskrant.

Noodzakelijke informatie

"Deze stukken zijn wel in handen van de Volkskrant, maar niet van de Kamer", aldus Van Dijk. "Het is noodzakelijk dat deze informatie voor aanvang van het debat naar de Kamer gaat. Anders is de Kamer niet of onvolledig geïnformeerd, waardoor een goed debat onmogelijk wordt."

Een verzoek om zestig familieleden te evacueren van Afghaanse medewerkers die volgens de ambassade evenveel gevaar liepen als de staf zelf, stuitte tot kort voordat de Taliban Kabul veroverden op verzet in Den Haag, schrijft de Volkskrant. Van de lijst mochten drie mensen komen, en de ambassade mocht kiezen wie, zo kreeg de diplomatieke post te horen. Ambassadeur Caecilia Wijgers weigerde deze keuze te maken.

Debat begint later

Het debat, dat voor 11.30 uur staat gepland, zal waarschijnlijk enkele uren later beginnen.

Kamerlid Pieter Omtzigt, die woensdag terugkeert in Den Haag, doet ook mee aan het debat.