Clicky


Kaag betuigt spijt voor fouten bij evacuatie in Afghanistan

Kaag betuigt spijt voor fouten bij evacuatie in Afghanistan
15-09-2021 23:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) heeft spijt betuigd voor het feit dat de recente evacuatie van Nederlanders en anderen uit Afghanistan niet goed is verlopen. Dat zei ze in een debat in de Tweede Kamer. "We hebben inschattingsfouten gemaakt. Natuurlijk spijt mij dat."

Dat er fouten zijn gemaakt komt omdat "gehandeld is op basis van verkeerde aannames", aldus de demissionair minister. "Dat is bitter."

Volgens Kaag was de snelle machtsovername door de Taliban niet verwacht. Verder bleek het Afghaanse leger veel zwakker, is de hoofdstad Kabul veel sneller gevallen en is te lang gedacht dat commerciële vluchten zouden kunnen doorgaan. Ten slotte was de afhankelijkheid van de Amerikanen te groot.

Blinde vlek

Kaag benadrukte in het debat dat alle landen op basis van deze aannames hebben gehandeld. Dat is volgens haar geen verdediging. "Het is zo als het is." Ze spreekt van een "blinde vlek" waarvan geleerd moet worden. "De evaluatie zal ons vele bittere lessen leren."

De Kamer is zeer kritisch over het optreden van het kabinet in aanloop naar en tijdens de evacuatie. Er is volgens partijen onder meer veel te veel tijd verspild bij het terughalen van de tolken die Nederlandse militairen in Afghanistan hebben geholpen en gevaar lopen onder het Taliban-regime. Er zijn uiteindelijk honderden Nederlanders achtergebleven in Afghanistan.

Volgens Kaag is er niet "totaal gefaald" bij de evacuatie. Er zijn uiteindelijk in korte tijd 2100 mensen geëvacueerd, verklaarde de minister. Maar dat het kabinet er niet in is geslaagd om iedereen te evacueren "betreurt zij ten diepste".