Clicky


Utrecht gaat ex-criminelen inzetten tegen drugscriminaliteit

Utrecht gaat ex-criminelen inzetten tegen drugscriminaliteit
16-09-2021 10:24 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Utrecht gaat met ex-criminelen werken om te voorkomen dat jongeren in het drugsmilieu stappen. Dit is een onderdeel van een integraal plan om de drugscriminaliteit te bestrijden in de stad. Van politie, Openbaar Ministerie, Reclassering tot aan de Rabobank en woningcorporaties doen mee aan de inzet.

Utrecht vormt een spil in de internationale drugshandel. In de stad zijn ongeveer vijftig criminele netwerken actief en in de regio 150. "Utrecht stelt een verstevigde aanpak voor om verdere ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit tegen te gaan", aldus burgemeester Sharon Dijksma donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Behalve het voorkomen van criminaliteit is een belangrijk element van de aanpak gericht op jongeren die al met één been in de criminaliteit staan en dreigen door te groeien. Utrecht wil proberen hen op het goede pad te houden. Dat doet de gemeente door zogeheten credible messengers in te zetten. Het zijn mensen die zelf uit de criminaliteit zijn gestapt. Zij hebben het gezag jongeren andere keuzes te laten maken om de "kweekvijver van criminele organisaties" te stoppen.

Volgens Dijksma rollen jongeren "heel subtiel" in de criminaliteit. Zij zien drugsdealers als gewone handelaren die klanten een plezier doen. "Het is zorgelijk wanneer het beeld ontstaat dat criminaliteit normaal is. Er als overheid zijn op het juiste moment maakt het verschil als we willen voorkomen dat jongeren kiezen voor de criminaliteit of er permanent uit willen blijven en niet terugvallen."

Ook wordt met speciale jobcoaches geprobeerd om een "een baan met status" te vinden als alternatief voor criminaliteit. Het gaat om jongeren die moeilijk werk kunnen vinden nadat zij bijvoorbeeld in de cel hebben gezeten. "Die coaches helpen bij het vinden van werk, tijdens of na detentie. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt als belemmering gezien om aan het werk te komen. De gemeente onderzoekt met het ministerie van Justitie hoe deze drempels - onder voorwaarden - kunnen worden weggenomen", zo staat in de brief.

Bovendien wil Utrecht inzicht krijgen in criminele geldstromen. "Er gaan vele miljarden om in de drugshandel en daaraan gerelateerde economie. Boven- en onderwereld vermengen zich. De gemeente zet in op een gebiedsgerichte aanpak, daar waar de risico’s voor criminele inmenging het hoogst zijn. In Utrecht zijn dat bedrijventerrein Nieuw Overvecht en de Amsterdamsestraatweg. Lessen die hier geleerd worden, kunnen vervolgens benut worden voor de hele stad en regio", stelt Dijksma. Drugscriminaliteit speelt volgens haar in alle wijken.