Clicky


ChristenUnie steunt moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld

ChristenUnie steunt moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld
16-09-2021 16:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Coalitiepartij ChristenUnie stemt voor moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie). Ook Forum voor Democratie laat weten voor te zullen stemmen. Daarmee lijken beide moties te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De hoofdelijke stemming is donderdagavond na afloop van het coronadebat.

Na een lang en fel debat in de nacht van woensdag op donderdag over de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan diende PvdA-Kamerlid Kati Piri een motie van afkeuring in tegen Bijleveld. Zij heeft volgens de Kamer niet tijdig werk gemaakt van het in veiligheid brengen van tolken die in het verleden werkten voor de Nederlandse missie in dat land, terwijl de Kamer daar herhaaldelijk om had gevraagd.

Een tweede motie van afkeuring betrof de manier waarop het kabinet de uiteindelijke evacuatie heeft uitgevoerd en de Kamer daarover heeft geïnformeerd. Pas toen de Taliban de hoofdstad Kabul hadden ingenomen, werd inderhaast een luchtbrug opgezet. Lang niet iedereen kon op tijd worden geëvacueerd. De Kamer houdt Kaag daar eindverantwoordelijk voor.

Het is nog niet precies bekend wanneer donderdag over de moties worden gestemd. Vooralsnog staan de stemmingen gepland voor na het coronadebat, dat waarschijnlijk laat op de avond klaar is. Maar mogelijk worden de stemmingen over de moties al eerder op de avond gehouden. Demissionair premier Mark Rutte wilde donderdag nog niet reageren op de steun van de ChristenUnie voor de moties.

De moties werden ondertekend door twaalf oppositiepartijen, maar niet door de PVV en Forum voor Democratie. Maar die twee partijen hebben allebei laten weten dat zij voor zullen stemmen. Daarmee is een meerderheid voor. Of de moties het daadwerkelijk halen, is afhankelijk van de opkomst bij de hoofdelijke stemming. Van ChristenUnie-Kamerlid en demissionair landbouwminister Carola Schouten bijvoorbeeld staat al vast dat zij er niet bij is. Zij verblijft in het buitenland.

Een motie van afkeuring is minder vergaand dan een motie van wantrouwen. Bij die laatste treedt een bewindspersoon af, omdat er niet genoeg vertrouwen meer is. Bij een motie van afkeuring wordt het gevoerde beleid afgekeurd.

Rutte kreeg eerder dit jaar vanwege het schandaal rondom de formatie en toen nog CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt een motie van afkeuring aan zijn broek, maar bleef aan. Kaag zei bij die gelegenheid dat zij zelf haar conclusies zou hebben getrokken. Ingewijden uit D66-kringen geven geen uitsluitsel welke conclusies Kaag donderdag verbindt aan een aangenomen motie van afkeuring.