Clicky


Leger VS erkent: droneaanval Kabul was verkeerd

Leger VS erkent: droneaanval Kabul was verkeerd
17-09-2021 23:49 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse droneaanval op een vermeend IS-doel waarbij in Kabul zeker tien mensen omkwamen was een fout. Legerchef Frank McKenzie erkende dat nadat The New York Times vrijdag al grote vraagtekens had gezet bij de versie van de gebeurtenissen op 29 augustus van het ministerie van Defensie. Generaal McKenzie bood zijn excuses aan.

Het Pentagon had gezegd dat het leger een auto die een IS-bom bevatte had vernietigd. McKenzie geeft toe dat er hoogstwaarschijnlijk geen strijders van Islamitische Staat zijn geraakt, maar wel tien burgers onder wie zeven kinderen.

De legerchef schetste dat er geloofwaardige informatie was over een nieuwe aanval niet lang na de aanslag die dertien Amerikaanse militairen doodde bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad gedurende chaotische evacuaties. In de getroffen Toyota zouden explosieven liggen, maar daar is niets van gebleken, zoals The New York Times al schreef.

Volgende explosies waarvan het Pentagon beweerde dat die bewezen dat er explosieven in het voertuig zouden zitten, bleken afkomstig van een gastank. Van een dreiging voor Amerikaanse militairen was achteraf geen sprake, aldus McKenzie.