Clicky


NVM Business lanceert Vastgoedmonitor

NVM Business lanceert Vastgoedmonitor
29-09-2021 10:05 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

NIEUWEGEIN - NVM Business lanceert vandaag de eerste editie van de Vastgoedmonitor commercieel vastgoed. Met deze nieuwste innovatie brengt NVM Business met een brede benchmark de concurrentiekracht van de commercieel vastgoedsector in Nederland in kaart. De Vastgoedmonitor strekt zich uit over de kantoren-, bedrijfsruimte- en winkelmarkt.

In de Vastgoedmonitor zijn 47 verschillende regio’s beoordeeld op commercieel vastgoedkenmerken, economische prestaties en locatiefactoren. Amsterdam komt daarbij als de sterkste regio van Nederland uit de benchmark, gevolgd door de Noord-Brabantse regio’s ‘s-Hertogenbosch en Breda als nummer twee en drie.

NVM Business voorzitter Sander Heidinga over de Vastgoedmonitor: “We zijn trots op onze Vastgoedmonitor. Voor het eerst komen alle relevante data samen in deze ene benchmark. Daarmee ontstaat er een nauwgezet beeld van de concurrentiekracht van een vastgoedregio. We kijken breder dan de meeste onderzoeken die zich beperken tot economische prestaties of een deelmarkt van de onroerendgoedsector. Daarmee is de Vastgoedmonitor een professionele tool voor marktpartijen in de commercieel vastgoedsector”.

47 regio’s

De Vastgoedmonitor is een gezamenlijke ontwikkeling van NVM-dochter brainbay B.V. en Bureau Louter en baseert zich op recente databronnen, waaronder gegevens van de NVM. De benchmark meet de locatiefactoren, economische prestaties en sterkte van de kantoren-, bedrijfsruimte- en winkelmarkt in 47 Nederlandse regio’s. De positie van elke regio op de ranglijst is gebaseerd op de score op 74 onderliggende indicatoren. Daarmee ontstaat een benchmark van de relatieve aantrekkelijkheid en economische kracht van de 47 regio’s. Dat betekent niet dat een regio met een lagere totaalscore in de monitor geen hoge lokale score kan hebben maar die is niet zichtbaar. De belangrijkste locatiefactoren zijn ligging en arbeidsmarkt. De economische prestaties zijn onderverdeeld in de toegevoegde waarde en arbeidsplaatsen van grote bedrijven, het MKB en zzp’ers/starters.

Amsterdam aan kop

De regio Amsterdam komt als de sterkste Nederlandse regio uit de benchmark. De regio, bestaande uit Amsterdam en 25 gemeenten daaromheen, presteert het beste op commercieel vastgoedkenmerken, economische prestaties en locatiefactoren samen. Vooral de locatiefactoren en economische prestaties scoren daarbij hoog. ‘s-Hertogenbosch en Breda komen als tweede en derde sterkste regio uit de bus. ’s-Hertogenbosch scoort goed op alle drie de thema’s; Breda heeft de beste cijfers van Nederland voor de commerciële vastgoedmarkt.

Kantorenmarkt

Stadsgewest Utrecht heeft de meest concurrerende kantoorruimtemarkt. De regio staat steevast in de top 3 van kantoorruimte. In 2020 speelde de ontwikkeling van de kantorenvoorraad een grote rol. Ook vonden er relatief veel kantoorruimtetransacties plaats in de regio. Stadsgewest Breda scoorde eveneens goed dankzij een levendige kantorenmarkt.

Bedrijfsruimtemarkt

De regio Westelijk Brabant , met Roosendaal en Bergen op Zoom als belangrijkste gemeenten is nummer één op de bedrijfsruimtemarkt. De regio scoort altijd hoog op logistiek vastgoed en in 2020 vonden relatief veel transacties plaats. Ook is de voorraad in orde.

Winkelmarkt

Het westen van de provincie Noord-Brabant is ook goed vertegenwoordigd op de winkelmarkt. Stadsgewest Breda heeft in 2020 de sterkste winkelmarkt van Nederland. De levendige winkelmarkt is in de stad Breda in 2020 meer dan verdubbeld. Daarmee nam de leegstand van winkels fors af.