Clicky


ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie
30-09-2021 16:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De ChristenUnie is bereid om te praten over een doorstart van de huidige coalitie. "Op hoop van zegen", laat partijleider Gert-Jan Segers weten. Eerder gingen de fracties van VVD, CDA en D66 hier al mee akkoord.

"Nu er een indringend beroep op ons wordt gedaan, zijn wij bereid om de gesprekken daarover en over constructieve samenwerking aan te gaan. Niet ten dienste van onszelf, maar ten dienste van ons land en van mensen die ook echt op een dienstbare overheid zijn aangewezen", aldus Segers.

Hij wil wel dat het nieuwe kabinet zorgt voor een "een geloofwaardige breuk" met de huidige bestuurscultuur. De overheid moet weer dienstbaar worden aan de burger. Hij wil zich verder inzetten voor onder meer het klimaat, een humaan migratiebeleid en het oplossen van de woningnood.

Er moet vertrouwen groeien tussen de partijen, denkt Segers. Dat zal vooral nodig zijn bij "beladen onderwerpen". De partij heeft vooral met D66 en in mindere mate met de VVD een meningsverschil over medisch ethische onderwerpen. Ook viel het plan van D66 uit 2019 om de veestapel te halveren heel slecht bij de ChristenUnie.

Na de verkiezingen in maart liet Segers al snel weten niet direct opnieuw regeringsverantwoordelijkheid te ambiëren. Daarbij kwam dat D66 niet door wilde gaan met de ChristenUnie, de kleinste van de vier coalitiepartijen.