Clicky


Regeringslid Taliban ontkent vervolging van oud-tolken Nederland

Regeringslid Taliban ontkent vervolging van oud-tolken Nederland
02-10-2021 20:52 | Buitenland | auteur ANP

KABUL - Een regeringslid van de Taliban ontkent de dagvaarding van Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt, zoals werd gemeld door de NOS. Ahmadullah Wasiq schrijft op Twitter dat de berichtgeving van de Nederlandse omroep onjuist is.

De NOS meldde vrijdag dat verschillende oud-tolken van Nederland brieven van de Taliban hadden ontvangen waarin ze werden opgeroepen voor de rechter te verschijnen. Het gaat volgens Wasiq om propaganda. Hij schrijft dat het mogelijk is dat zulke verhalen worden bedacht in een poging het land te verlaten en asiel te regelen.

Nadat de Taliban halverwege augustus de macht in Afghanistan grepen, evacueerden andere landen meer dan 100.000 mensen. Het lukte Nederland niet om al zijn oud-tolken Afghanistan uit te krijgen voordat de evacuaties ten einde kwamen door het vertrek van het Amerikaanse leger, dat het luchtruim in Kabul en het Afghaanse luchtruim controleerde.

De Taliban kondigden eerder een algemene amnestie aan voor mensen die hadden gewerkt met de buitenlandse troepen. Uit het land komen echter regelmatig berichten die dit tegenspreken. Zo zouden er moorden en buitengerechtelijke executies door Taliban-strijders plaatsvinden.