Clicky


Taliban vallen Islamitische Staat aan in Kabul na aanslag moskee

Taliban vallen Islamitische Staat aan in Kabul na aanslag moskee
04-10-2021 10:29 | Buitenland | auteur ANP

ABUL - De Taliban zeggen dat ze een groep extremisten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben uitgeschakeld in Kabul. Dat gebeurde enkele uren nadat er meerdere doden waren gevallen door een bomexplosie bij een moskee in de hoofdstad van Afghanistan.

Een Taliban-woordvoerder zei dat de aanval op IS zondagavond plaatsvond. Hij noemde de operatie erg succesvol. Getuigen en journalisten hoorden schoten en explosies. Een omwonende zei tegen persbureau AFP dat speciale eenheden van de Taliban zeker drie huizen bestormden in zijn buurt. "De gevechten duurden uren."

De Taliban hebben nog niet bevestigd dat er een verband is tussen de operatie van zondagavond en de aanslag op de moskee. Die heeft volgens een anonieme overheidsbron aan zeker vijf mensen het leven gekost, onder wie ook Talibanleden. De Taliban hebben wel gezegd dat het vermoeden bestaat dat "aan IS gelinkte groepen" achter de ontploffing zitten.

Zowel de Taliban als de lokale tak van Islamitische Staat ('IS-K') bestaan uit soenitische extremisten. De groepen liggen al langer met elkaar overhoop en dat leidt tot bloedige gevechten. De Taliban hebben in Afghanistan uiteindelijk de overhand gekregen. Ze konden afgelopen zomer na een bliksemoffensief de macht in Afghanistan overnemen.