Clicky


Koning Willem-Alexander opent fabriek Ebusco in Deurne

Koning Willem-Alexander opent fabriek Ebusco in Deurne
04-10-2021 15:06 | Algemeen | auteur Redactie

DEURNE  - Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag 28 oktober de nieuwe fabriekshal van Ebusco in Deurne. Ebusco is ontwikkelaar en producent van elektrisch busvervoer. Staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat is tevens aanwezig en houdt een toespraak.

Sinds 2012 ontwikkelt, produceert en distribueert Ebusco emissievrije elektrische bussen en oplaadsystemen met als doel de transitie naar duurzame en betaalbare transportecosystemen te bevorderen. Met een transportecosysteem wordt het geheel bedoeld om elektrisch vervoer mogelijk te maken: van laadinfrastructuur, energieopslag en batterijontwikkeling tot de ontwikkeling van nieuwe vervoersmodellen. Voor het nieuwe busmodel, de Ebusco 3.0, haalt het bedrijf de productie naar Nederland.

In de nieuwe fabriekshal wordt onder meer het casco van de bussen gemaakt van koolstofvezelcomposiet. Dit lichtgewichtmateriaal is gebaseerd op ruimtevaarttechnologie. De bus onderscheidt zich, naast het lichtere gewicht, door het grotere kilometerbereik en de langere levensduur. De fabriek zal in 2022 een productiecapaciteit van vijfhonderd bussen per jaar betreffen.

De Koning is aanwezig bij het openingsprogramma waarin het belang van de energietransitie en slimme, lokale maakindustrie centraal staan en opent vervolgens de productiehal. Aansluitend krijgt hij een rondleiding door het pand. Werknemers geven daarbij een toelichting op de verschillende stadia van het productieproces van de Ebusco 3.0. Afsluitend spreekt Koning Willem-Alexander met medewerkers en business partners van Ebusco over de bredere blik op energietransitie en hun kijk op de keten van elektrisch busvervoer in het bijzonder.