Clicky


Bussenproducent Ebusco kondigt beursgang op Damrak aan

Bussenproducent Ebusco kondigt beursgang op Damrak aan
07-10-2021 10:24 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

DEURNE - Producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco wil naar de beurs in Amsterdam. De onderneming met hoofdkantoor in het Brabantse Deurne hoopt met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op te halen. Dat geld moet worden gebruikt voor verdere groei, ook internationaal. Daarnaast wil het bedrijf zijn naamsbekendheid vergroten.

Op dit moment houdt Ebusco zich vooral bezig met het verkopen van zijn bussen. Maar het bedrijf levert ook de laadinfrastructuur voor de voertuigen en opslagcapaciteit voor stroom. Dat betekent concreet dat een grote batterij die gedurende de dag wordt opgeladen, de stroomnetten kan ontzien op het moment dat bijvoorbeeld 's nachts de bussen aan de oplader gaan. Het accupakket zou op den duur ook ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld binnenvaartschepen, aldus Ebusco-oprichter Peter Bijlevelds in een toelichting op de plannen. De topman wijst erop dat er ook al vraag is naar de laadsystemen van Ebusco. Ook die wil het bedrijf in de toekomst gaan vermarkten.

De bussen van Ebusco rijden momenteel al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München. In totaal gaat het om 346 bussen in zeven Europese landen. De nieuwste bus van het bedrijf kan met een volle accu zo'n 575 kilometer rijden en gaat naar verwachting zo'n 25 jaar mee.

Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht en telt momenteel 214 medewerkers. Naast de productielocatie in Deurne heeft het bedrijf ook een externe faciliteit in China. Ebusco was vorig jaar goed voor een omzet van 100 miljoen euro. Door de coronacrisis werden er wel minder bussen besteld omdat er minder met het openbaar vervoer werd gereisd. Maar ook bij Ebusco is het herstel ingezet, aldus de onderneming.

Daarbij speelt volgens Bijlevelds mee dat de marktomstandigheden voor de verkoop van elektrische bussen en laadsystemen gunstig zijn. Vrijwel alle landen hebben zich gecommitteerd aan de klimaatdoelen. Daarvoor zullen alle nog vervuilende bussen vervangen moeten worden. Anders dan andere bussen zijn de voertuigen van Ebusco opgetrokken uit composiet, wat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor de wieken van windmolens. Composiet is lichter dan staal. Daarnaast stijgen de staalprijzen op dit moment harder dan de composietprijzen, wat ook weer gunstig uitpakt voor Ebusco.

De beursgang moet nog deze maand plaatsvinden. De aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers in Nederland en een aantal andere landen. Particuliere beleggers kunnen niet op de stukken inschrijven.