Clicky


De griep of corona? Combinatie sneltest geeft snel antwoord

De griep of corona? Combinatie sneltest geeft snel antwoord
11-10-2021 12:05 | Gezondheid | auteur Redactie | Esther van der Wal

HAMBURG - Deskundigen waarschuwen dat er een flinke griepgolf op komst is, vooral door het feit dat veel plaatsen nu de coronavirusgerelateerde regels en voorschriften hebben versoepeld. Hierdoor is de kans op overdracht groter en kan griep gemakkelijk worden overgedragen. Aangezien de symptomen van griep en coronavirus vrijwel gelijk kunnen zijn, is een juiste diagnose belangrijk.

Met een combitest kan snel worden vastgesteld of iemand besmet is met griep of coronavirus, of juist allebei. Met de NADAL COVID-19 antigeen/influenza-combinatietest van het in Duitsland gevestigde med-tech bedrijf nal von minden, is een enkel monster voldoende om de twee ziekten op te sporen en te onderscheiden. Resultaten zijn beschikbaar in slechts 15 minuten.

“Bij symptomen als koorts, hoesten en keelpijn zijn veel mensen onzeker en vragen ze: heb ik griep of is het coronavirus?” zegt Thomas Zander, CEO van nal von minden GmbH. Een combinatietest kan snel zekerheid geven. Met de NADAL COVID-19 Antigeen/Influenza combinatietest zijn de resultaten al na 15 minuten beschikbaar. "De test laat zien of de persoon besmet is met het coronavirus of de griep, omdat beide dezelfde symptomen kunnen veroorzaken als een normale verkoudheid."

Thomas Zander is er, net als vele andere experts, stellig van overtuigd dat naarmate de koudere maanden naderen, het aantal griepgevallen sterk zal stijgen. “Als gevolg van strikte coronavirusgerelateerde regels en voorschriften, zoals het dragen van maskers, sociale afstand en thuiswerken, waren er vorig jaar relatief weinig griepgevallen. Omdat deze maatregelen nu op veel plaatsen zijn versoepeld, mogen we een zware griepgolf verwachten.”

In de nasleep van de pandemie van het coronavirus wordt bijna vergeten dat griep ook gevaarlijk is. "Influenza kan leiden tot complicaties zoals bronchitis en longontsteking, vooral bij kinderen, ouderen en bij patiënten met chronische luchtwegaandoeningen", zegt Zander.

De NADAL COVID-19 antigeen/influenza combinatietest kan direct ter plaatse worden uitgevoerd, zonder dat er een laboratorium voor nodig is. Voor het uitvoeren van de test is alleen een uitstrijkje van de neus of keel nodig. “De test mag alleen door medisch personeel worden uitgevoerd, maar het proces is heel snel en eenvoudig”, zegt Zander. "Net als bij zwangerschapstesten zijn de resultaten gemakkelijk af te lezen."

Een snelle diagnose biedt veel voordelen voor de patiënt en de samenleving als geheel, legt Zander uit: “Antivirale griepmedicijnen werken het beste als ze kort na het begin van de ziekte worden toegediend, dat wil zeggen binnen 48 uur. Hierdoor kan een succesvolle antivirale behandeling worden uitgevoerd, waardoor een ernstig ziekteverloop wordt voorkomen. Dit verbetert niet alleen de gezondheid van de patiënt, maar heeft ook een beter resultaat voor de zorgkosten. “Een snelle diagnose helpt ook om de pandemie van het coronavirus in te dammen en een griepgolf op afstand te houden: “Het isoleren van een patiënt met coronavirus of griep kan veel sneller gebeuren met behulp van een sneltest en beschermt zo anderen.”

De betrouwbaarheid van de combinatiesneltesten is 99 procent, legt Thomas Zander uit. “Natuurlijk is de gouden standaard bij de diagnose van griep een laboratoriumanalyse (PCR-test), waarmee de sensitiviteit en specificiteit bijna 100 procent is. Het nadeel van deze laboratoriummethode is echter dat er geen directe diagnose mogelijk is en dat er gekwalificeerd personeel en kostbare laboratoriumapparatuur voor nodig is.”

De combinatie sneltest is vooral bedoeld voor huisartsenpraktijken en ziekenhuizen, die hun patiënten snel willen testen. “In verzorgingshuizen, maar ook in bejaardentehuizen is een combinatietest een goede optie. Het geeft snel duidelijkheid en zou de verdere verspreiding van griep of coronavirus kunnen voorkomen”, zegt Thomas Zander.