Clicky


Industrieconcern VDL kampt nog steeds met gevolgen cyberaanval

Industrieconcern VDL kampt nog steeds met gevolgen cyberaanval
11-10-2021 13:21 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

EINDHOVEN - Industrieconcern VDL kampt nog steeds met de gevolgen van een cyberaanval. Door de kraak zijn de onlinesystemen van het bedrijf sinds donderdag uitgeschakeld. Onder andere de productie van de autofabriek van VDL NedCar in Limburg kwam daardoor stil te liggen.

Over de aard van de cyberaanval doet VDL nog altijd geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, liet het bedrijf weten. Of er aangifte is gedaan en of er bijvoorbeeld losgeld wordt geëist door criminelen, is niet naar buiten gebracht. Ook is niet bekend hoe groot de schade is.

Het Eindhovens Dagblad meldt op basis van bronnen dat VDL maandag de systemen langzaam wil opstarten. Een woordvoerder van het bedrijf kon dat niet bevestigen.

Alle 105 bedrijven die onder VDL vallen, hebben in meer of mindere mate last van de aanval. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie. VDL zei eerder te hopen dat de fabriek van VDL NedCar donderdag weer kan worden opgestart. Vanwege de chiptekorten was er voor maandag, dinsdag en woensdag al geen productie gepland bij NedCar.

Voor VDL werken ruim 15.000 mensen in negentien landen. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.