Clicky


CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin

CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin
12-10-2021 16:14 | Coronavirus | auteur ANP

TÜBINGEN - De Duitse farmaceut CureVac stopt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het bedrijf wil zich richten op andere middelen die dezelfde mRNA-technologie gebruiken.

De Europese Unie had 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, met de voorwaarde dat het middel wordt goedgekeurd. Daarvan zouden 10,7 miljoen doses voor Nederland zijn. Die deal komt nu te vervallen.

De Europese toezichthouder EMA keek al sinds februari mee met de proeven met het middel. Zo kon de organisatie sneller een oordeel klaar hebben als CureVac ooit om goedkeuring zou hebben gevraagd. Die beoordeling stopt nu ook, laat EMA dinsdag weten. Het geneesmiddelenbureau laat weten dat het beoordelingsproces vorderde, maar dat er wel nog vragen waren over onder meer de kwaliteit van het vaccin en het feit dat het vaccin maar beperkt effectief leek.

Tweede kwartaal

CureVac denkt dat het vaccin op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2022 had kunnen worden goedgekeurd. "Tegen die tijd zou de ontwikkeling van een nieuwe generatie vaccins bijna klaar zijn", licht het bedrijf de stap toe. CureVac verwacht ook dat de staat van de uitbraak zal veranderen. Het coronavirus blijft rondgaan, het wordt 'endemisch' en om de situatie onder controle te houden zijn verschillende soorten vaccins nodig, aldus de farmaceut.

Bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins gaat CureVac samenwerken met concurrent GSK. Zij verwachten dat zij in de loop van volgend jaar goedkeuring krijgen voor een eerste vaccin.

Genetische code

Het CureVac-vaccin, CVnCoV genaamd, werkt op dezelfde manier als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze gebruiken een genetische code, het zogeheten messenger-RNA of mRNA, van de uitsteeksels waarmee het coronavirus lichaamscellen binnendringt. Die genetische code zit in kleine vetbolletjes in het vaccin. Sommige cellen in het lichaam lezen de instructies in de genetische code en gaan het eiwit van de uitsteeksels produceren. Vervolgens moet het immuunsysteem antilichamen aanmaken en T-cellen activeren om dat eiwit aan te vallen. Als de gevaccineerde persoon later weer het virus oploopt, herkent het afweersysteem het eiwit en kan het de verdediging beginnen, is de gedachte.

Maar bij CureVac bleek het middel veel minder bescherming te bieden. Het was voor minder dan 50 procent effectief in het voorkomen van ziekte, terwijl dit bij Pfizer/BioNTech en Moderna rond de 90 procent ligt.