Clicky


Vijf doden en twee gewonden bij pijl-en-boogaanval in Noorse Kongsberg

Vijf doden en twee gewonden bij pijl-en-boogaanval in Noorse Kongsberg [+video]
13-10-2021 22:23 | Buitenland | auteur ANP

KONGSBERG - [update 23:45 uur] Bij een aanval met een pijl en boog in de Zuid-Noorse stad Kongsberg zijn zeker vijf doden gevallen, meldt de Noorse politie. Twee anderen raakten gewond. Volgens Noorse media werd een agent in zijn rug geschoten. De verdachte schutter is aangehouden en de autoriteiten gaan ervan uit dat die persoon alleen handelde en geen andere wapens gebruikte.

Over een motief was enkele uren na de daad nog niets bekend. De politie onderzoekt of het een terreurdaad was. De nationale politie heeft agenten opgeroepen zich goed te bewapenen na het "ernstige incident." Doorgaans zijn Noorse agenten onbewapend. De autoriteiten hebben nu besloten agenten tijdelijk van vuurwapens te voorzien.

"De informatie die wij uit Kongsberg binnen krijgen is afschuwelijk", vertelde de Noorse minister-president Erna Solberg woensdagavond laat in een persconferentie. "Ik begrijp dat mensen angstig zijn, maar ik wil benadrukken dat de politie de situatie onder controle heeft", aldus Solberg.

Een deel van het centrum van Kongsberg was woensdagavond nog afgezet. De schutter heeft zich over een groot gebied verplaatst, en daar worden nu sporen onderzocht. Volgens de politie moet de man zijn aanval rond 18.30 uur zijn begonnen in of bij een supermarkt.

Kongsberg ligt 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Oslo. Ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de getroffen stad ligt het eiland Utoya, waar ruim tien jaar geleden de rechtse terrorist Anders Behring Breivik 69 mensen, voornamelijk tieners en jonge volwassenen, doodschoot. Kort daarvoor had hij in Oslo een bom laten ontploffen, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Het geldt als de tot nu toe zwaarste terroristische aanslag in het land. Breivik werd in 2012 veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.