Clicky


A50: extra verkeershinder tussen Ewijk en Valburg voorbij

A50: extra verkeershinder tussen Ewijk en Valburg voorbij
14-09-2012 14:18 | Wegwerkzaamheden | auteur de redactie
EWIJK/VALBURG - De weggebruiker heeft vanaf maandag 17 september weer de beschikking over normale rijstroken, mag weer 120 km/u rijden, en krijgt meer ruimte. Rijkswaterstaat verbreedt de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Valburg in beide richtingen van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Het verkeer heeft drie maanden extra hinder hiervan ondervonden. De wegverbredingswerkzaamheden zijn voorspoedig verlopen.

Vanaf maandag 17 september stelt Rijkswaterstaat, daar waar mogelijk, extra gerealiseerde wegcapaciteit ter beschikking aan de weggebruiker. Echter het aantal rijstroken op de Waalbrug blijft gelijk. Dit betekent dat de weggebruiker te maken krijgt met langere stroken, bijvoorbeeld bij het invoegen of uitvoegen. De Waalkruising en de huidige situatie in de knooppunten maken het nog niet mogelijk om meer rijstroken open te stellen. Zodra de situatie in de knooppunten dit toelaat, zal Rijkswaterstaat overgaan tot het beschikbaar stellen van meer wegcapaciteit.

Doorstroming
Vanaf 17 september heeft de weggebruiker niet meer te maken met verschoven en versmalde rijstroken. Dat betekent dat het verkeersbeeld terugkeert dat gebruikelijk was voor de start van de wegwerkzaamheden (25 juni). Echter door het beschikbaar stellen van extra wegcapaciteit, daar waar mogelijk, kan de doorstroming van het verkeer veranderen.

Bouw extra Waalbrug
De vier pylonen hebben bijna het hoogste punt bereikt. Het laatste deel kan pas worden geplaatst als alle tuien zijn aangebracht. Waalkoppel is bezig met het bouwen van de brugdekelementen boven de rivier. Aan de noordzijde wordt gewerkt aan het vijfde brugdekelement, aan de zuidzijde aan het zesde. Aan beide zijden komen 22 brugdekelementen van 5 meter. De eerste hulp- en definitieve tuikabels zijn ook aangebracht. Deze zorgen ervoor dat de brug boven de rivier in evenwicht blijft.

Als de extra brug over de Waal in 2013 klaar is, gaat het verkeer, met hetzelfde aantal rijstroken, over de extra brug rijden en wordt de bestaande brug gerenoveerd. In 2014 is de gehele wegverbreding naar 2x4 rijstroken gereed.