Clicky


Prinsenbrug Haarlem vanaf maandag 24 september gesloten

Prinsenbrug Haarlem vanaf maandag 24 september gesloten
18-09-2012 15:42 | Wegwerkzaamheden | auteur de redactie
HAARLEM - Vanaf 24 september 6.00 uur is de Prinsenbrug afgesloten voor al het wegverkeer. Dan begint de renovatie die duurt tot uiterlijk 12 november 2012. Voor voetgangers gaat naast de brug een pontje varen. Fietsers kunnen via de Waarderbrug en de Catharijnebrug het Spaarne oversteken. Automobilisten worden met borden omgeleid, zoveel mogelijk om het centrum heen.

"Ondanks de omleidingen zal de stad de komende tijd met vertragingen te maken krijgen", zegt Rien Boterman, bereikbaarheidsregisseur bij de gemeente Haarlem. "Dagelijks rijden er ongeveer 34.000 auto’s over de brug. Die moeten nu een andere route nemen en dat ga je merken op de andere wegen. Het is belangrijk dat mensen zo veel mogelijk de omleidingsroutes volgen en niet hun eigen navigatie. Ook roepen we mensen op om, als het even kan, hun auto te laten staan en in plaats daarvan de fiets te nemen of het openbaar vervoer. Iedere auto telt."

Verkeer nauwlettend gevolgd
Vooral de eerste dagen zal het verkeer op verschillende plaatsen vastlopen. Op voorhand worden op strategische plaatsen daarom verkeersregelaars ingezet. De verkeerssituatie wordt hiernaast nauwlettend gevolgd door een team van experts. Als zaken uit de hand dreigen te lopen wordt ingegrepen. Voor verschillende kruispunten liggen de scenario’s daarvoor al klaar. Boterman: "Toch zullen we proberen niet meteen in te grijpen. Hoe moeilijk het ook is, verkeer heeft altijd een paar dagen nodig om zijn weg te vinden. Dat proces moet je zo rustig mogelijk laten verlopen en niet verstoren door de situatie steeds te veranderen."

Lange dagen
De brug krijgt een nieuw, stiller brugdek en nieuwe elektromechanische aandrijving. "Voor deze werkzaamheden móet de brug er een tijdje uit", zegt Winder Sital, projectmanager bij de gemeente Haarlem. "In de toekomst zal zo’n langdurige afsluiting niet meer nodig zijn, want het nieuwe brugdek bestaat uit twee delen, die los van elkaar bediend kunnen worden. Als er langdurig aan één deel gewerkt moet worden, kunnen de delen worden losgekoppeld zodat het andere deel in gebruik kan blijven. “Voor nu hebben we de duur van de renovatie weten terug te brengen van twaalf weken in de oorspronkelijke planning naar zeven weken nu. De aannemer gaat lange dagen maken en in ploegen ongeveer 16 uur per dag werken. De verschillende onderdelen worden vooraf al bij elkaar gebracht en uitgebreid getest. Ook wordt gebruik gemaakt van technisch hoogwaardige materialen, zoals beton met een extra snelle droogtijd."

Spectaculair
Op 26 september komt er een grote hijskraan op het kruispunt aan de kant van de Bolwerken om de brug van zijn plaats te hijsen. Op 10 of 11 oktober wordt het brugdek – in twee delen – aangevoerd en op zijn plaats gezet. Zodra de exacte datum bekend is, wordt de pers hierover geïnformeerd.