Clicky


Nieuwe ICE-fabriek in Dortmund: Deutsche Bahn investeert ruim 400 miljoen euro

Nieuwe ICE-fabriek in Dortmund: Deutsche Bahn investeert ruim 400 miljoen euro
19-10-2021 12:02 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

DORTMUND - Deutsche Bahn (DB) bouwt een nieuwe ICE-onderhoudsfaciliteit in Dortmund. Daarvoor investeert het ruim 400 miljoen euro, waarmee het tot 500 aantrekkelijkere en toekomstbestendige banen creëert. De nieuwe fabriek wordt gebouwd ten westen van de haven van Dortmund op het braakliggende terrein van het voormalige vrachtemplacement. De voorbereidingen voor het goedkeuringsproces starten dit jaar.

In nauwe samenwerking met de stad Dortmund zal DB de plannen in de eerste helft van 2022 in een open dialoog met de burgers presenteren. De start van de bouw is gepland in 2025 en de start van de werkzaamheden zijn gepland in 2027. De 450 meter lange onderhoudshal wordt het hart van de nieuwe fabriek, die 100 procent CO2 -neutraal is. Daar worden tot zeventien ICE-treinen per dag op vier sporen passend gemaakt.

Alleen al voor de uitbreiding en modernisering van zijn langeafstandsvloot investeert DB het recordbedrag van 8,5 miljard euro tegen 2026, waaronder in totaal 167 nieuwe ICE 3 en 4 treinen.

Dortmund heeft als centraal spoorwegknooppunt de afgelopen jaren gestaag aan belang gewonnen. Door de stad in het Ruhrgebied lopen talrijke verbindingen in noord-zuid- en oost-westrichting. Verschillende van de belangrijkste langeafstandsroutes beginnen en eindigen daar, met name de ICE-lijnen van NRW via de hogesnelheidslijn Keulen - Rijn/Main naar Basel, Stuttgart en München.

Dortmund heeft al een ICE-fabriek en een voor het onderhoud van regionale treinen. Vandaag de dag stelt DB meer dan 3.000 mensen tewerk in de stad en versterkt het de locatie verder met de nieuwe fabriek.