Clicky


Letland als eerste land van Europese Unie weer in coronalockdown

Letland als eerste land van Europese Unie weer in coronalockdown
20-10-2021 19:52 | Coronavirus | auteur ANP/BLOOMBERG/AFP

RIGA - Letland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Opnieuw worden delen van de economie stilgelegd. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal infecties. Het gaat om wereldwijd het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking de afgelopen week. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.

De komende vier weken sluit het land met zijn 1,9 miljoen inwoners, van wie ruim een kwart Russen, bars en winkels. Ook is er weer een avondklok en wordt het afstandsonderwijs voor studenten hervat. De meeste werknemers moeten weer thuis werken.

Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen. Het eveneens Oost-Europese Roemenië, waar minder dan een derde van de 19 miljoen inwoners tegen corona is geprikt, heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Scholen gaan vanaf maandag twee weken dicht en er komt een spertijd voor niet-gevaccineerden. Het mondkapje moet overal op.

De ontwikkelingen wijzen op een kloof tussen oost en west in de EU, aldus waarnemers. Zo slagen regeringen in de voormalige communistische landen er veel minder in burgers te overtuigen van de voordelen van inenting. De grootste nieuws-websites van de Baltische EU-lidstaat Litouwen hebben besloten geen commentaar van lezers meer toe te staan op artikelen over Covid-19-vaccins. Het is een poging complottheorieën in te dammen. De websites laken de "verkeerde, nergens op gebaseerde informatie die door anti-vaxxers wordt verspreid."