Clicky


Enorm ziekteverzuim in Italië na verplichte coronapas op werk

Enorm ziekteverzuim in Italië na verplichte coronapas op werk
21-10-2021 15:10 | Buitenland | auteur ANP

ROME/TRIËST - De verplichting in Italië om op de werkplek een coronapas te hebben, heeft geleid tot een grote stijging van het aantal ziekmeldingen. Op de dag dat de verplichting inging, vrijdag 15 oktober, meldden meer dan 94.000 werknemers zich ziek. Dat is bijna 30 procent meer dan een week eerder. De maandag erna waren in Italië ruim 192.000 werknemers ziek en dat was 16 procent meer dan de voorafgaande maandag.

De verplichting heeft ook geleid tot een grote stijging van het aantal coronatests. De eerste drie dagen van deze week zijn er in totaal 2,3 miljoen uitgevoerd. De Italiaanse maatregel behoort tot de strengste in Europa. Mensen die zonder pas aan het werk gaan, riskeren naar huis gestuurd te worden en geen loon meer te ontvangen. Werkgevers worden beboet als ze mensen zonder pas aan het werk houden.

In heel het land is tegen de coronapas gedemonstreerd, onder meer in een aantal cruciale havens. Triëst lijkt het verzamelcentrum van de betogers te zijn geworden. Er zijn daar weer betogingen aangekondigd voor vrijdag en zaterdag. De politie verwacht volgens plaatselijke media zeker 20.000 demonstranten in de stad. Landbouwminister Stefano Patuanelli gaat zaterdag in Triëst in gesprek met betogende tegenstanders van de coronapas.