Clicky


PvdA wil sneller advies OMT vanwege oplopende besmettingen

PvdA wil sneller advies OMT vanwege oplopende besmettingen
24-10-2021 18:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De PvdA vindt dat het OMT sneller bijeen moet komen om advies te geven over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus. De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen snel op en komen steeds meer mensen met het coronavirus in het ziekenhuis te liggen.

Volgens PvdA'er Attje Kuiken loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames "pijlsnel" op. Ze vindt het "onverantwoord" als het demissionaire kabinet blijft afwachten.

Het Outbreak Management Team (OMT) is de belangrijkste adviseur van het kabinet bij de bestrijding van het coronavirus. Vrijdag komt het OMT bijeen voor een nieuw advies aan het kabinet. Precies een week later staat een nieuwe coronapersconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gepland.

Kuiken vindt nog twee weken wachten voordat het kabinet met nieuwe stappen komt te lang duren met de oplopende cijfers. Zij mist urgentie bij het kabinet. Ziekenhuisbestuurders riepen zaterdag in dagblad Trouw het kabinet al op om maatregelen te nemen.

"De overheid moet mensen ervan bewust maken dat corona nog niet voorbij is en hameren op maatregelen zoals het houden van de anderhalve meter en thuiswerken. De urgentie van de boodschap is compleet verloren gegaan. Als je nu wacht, dan kom je op een punt dat je zwaardere maatregelen nodig hebt", zei Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc toen in de krant.

Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet nog geen reden om de zaak te versnellen, aldus ingewijden. De toename van het aantal besmettingen was verwacht en ingecalculeerd toen eind september de coronamaatregelen werden versoepeld.