Clicky


Voormalig politieambtenaar veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf

Voormalig politieambtenaar veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf
25-10-2021 19:34 | Binnenland | auteur Redactie

MAASTRICHT - Een voormalig politieambtenaar is maandag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden voor ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim. De politieman is inmiddels ontslagen.

Bewezen is dat de man, toen hij nog bij de politie werkte in juli 2016, vertrouwelijke informatie heeft geprint op het politiebureau in Stein, in opdracht van een man van wie hij wist dat die criminele antecedenten had. Voor die informatie kreeg de politieman  1500 euro. Uit het dossier komt naar voren dat de politieman regelmatig contact had met deze man en hem kennelijk geregeld toegang gaf tot vertrouwelijke informatie in ruil voor geld.

De politieman bleek verder scheutig te zijn met het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan twee vrouwen op wie hij indruk wilde maken. Eén van hen werkte weliswaar bij een instelling die samenwerkte met de politie, maar in dit geval overschreed hij alle redelijke grenzen door ook informatie die niet noodzakelijk was voor de samenwerking te printen en mee te nemen naar haar huis.

De eis van de officier van justitie  was 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 1500 euro. 

De rechtbank vindt de feiten te ernstig om een deels voorwaardelijke straf op te leggen. De rechtbank vond 12 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf gepast voor de feiten, maar omdat het proces te lang heeft geduurd, heeft de rechtbank een korting toegepast. Voor het opleggen van een boete naast gevangenisstraf ziet de rechtbank geen aanleiding, omdat hij al financiële gevolgen heeft ondervonden, aangezien hij zijn baan is kwijtgeraakt.

De raadsman heeft nog verzocht het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, maar de rechtbank heeft dat verzoek van de hand gewezen.