Clicky


3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht
26-10-2021 09:47 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen een beslissing van de provincie Antwerpen om strengere milieunormen te stellen aan de fabriek van het bedrijf in Zwijndrecht, vlakbij de Nederlandse grens. De provincie besloot vorige week de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die de fabriek met afvalwater mag lozen per direct drastisch te beperken.

Volgens de nieuwe regels mag één liter afvalwater van de fabriek in Zwijndrecht nog maar 1 microgram bevatten van de chemicaliën PFOS, PFOA en PFOSA elk. Tot vorige week was dat nog 30 microgram. 3M maakt er bezwaar tegen dat de provincie geen overgangsperiode biedt om aan de nieuwe eisen te voldoen. Het kost echter tijd om nieuwe filtertechnieken te introduceren, stelt het bedrijf. Ook protesteert het ertegen dat de regels alleen gelden voor 3M en niet voor andere bedrijven. In een verklaring schrijft 3M dat zo 'grote rechtsonzekerheid voor vele bedrijven in België' ontstaat.

Over de 3M-fabriek in het Vlaamse Zwijndrecht bestaan al jaren grote zorgen. In juni waarschuwde de Vlaamse regering dat omwonenden beter geen groente en fruit uit hun eigen tuin kunnen eten, omdat de grond en het water in de wijde omtrek van Zwijndrecht ernstig vervuild zijn met PFOS. Deze gevaarlijke chemicaliën werden tot in 2002 in de fabriek gemaakt en lijken op die van Chemours waarmee delen van Dordrecht eerder vervuild raakten. Het chemische goedje is niet afbreekbaar en kan zich in bijvoorbeeld in de lever ophopen. Dat kan mensen ziek of onvruchtbaar maken.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid presenteert dinsdag de resultaten van een bloedonderzoek onder zo'n achthonderd omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of er wel of niet sprake is van zorgwekkende waarden.