Clicky


Veel mis met uitzonderlijk transport tijdens Belgische controle

Veel mis met uitzonderlijk transport tijdens Belgische controle
11-10-2012 10:44 | Buitenland | auteur de redactie
BRUSSEL - Tijdens de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 oktober 2012 vond tussen 20:00 uur en 3:00 uur een controle plaats die gericht was op begeleide transporten. Naast de materie 'uitzonderlijk vervoer' was er ook verhoogde aandacht voor ladingzekering en rijden onder invloed van alcohol. Tijdens deze actie controleerde de federale Wegpolitie 27 transporten. Negen transporten waren in orde met de reglementering, dit is slechts een derde van het aantal gecontroleerde transporten.

Uitzonderlijk vervoer maakt een belangrijk deel uit van het dagelijkse goederenverkeer over de weg. De begeleiding van dit soort transporten gebeurt in België sinds 1 juli 2010 door private begeleidingsfirma's en is sindsdien ook apart gereglementeerd. Door hun omvang hebben deze transporten een belangrijke invloed op de verkeersveiligheid en is het dus van belang dat de voorschriften in deze materie strikt worden nageleefd.

De actie heeft voornamelijk plaatsgevonden aan de grensovergang met Nederland ter hoogte van Zandvliet. De controle werd uitgevoerd door het expertnetwerk uitzonderlijk vervoer van de federale Wegpolitie. Het netwerk bestaat uit specialisten van de Wegpolitie van het hele land.

Resultaten
Slechts 9 van de 27 gecontroleerde transporten waren in orde met de reglementering inzake uitzonderlijk vervoer. Vier transporten beschikten niet over een geldige vergunning, één transport reed niet op de geplande weg, twee transporten bleken niet aangemeld, één begeleidingsfirma had geen vergunning, één transport werd niet begeleid terwijl dit wel verplicht was en één begeleider (verkeerscoördinator) legde een positieve ademtest af. De niet-vergunde transporten werden geïmmobiliseerd in afwachting van een vergunning.