Clicky


Visser: ruim 2 miljard per jaar extra nodig voor infrastructuur

Visser: ruim 2 miljard per jaar extra nodig voor infrastructuur
29-10-2021 20:34 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Om de bruggen, het spoor, de wegen en andere infrastructuur op niveau te houden zal er de komende jaren ruim 2 miljard euro meer nodig zijn dan nu beschikbaar is. Daarvoor waarschuwt demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser in een brief aan de Tweede Kamer. Dat tekort is groter dan ze tot nu toe dacht.

"Onze verouderde infrastructuur is toe aan groot onderhoud en vervanging. Met een groeiende bevolking en toenemende mobiliteit is het ook belangrijk dat we ons netwerk verder uitbreiden", zegt Visser in een verklaring bij haar brief. "Het bedrag wat hier jaarlijks voor nodig is loopt op en ondertussen zien we steeds meer storingen en vertragingen ontstaan door veroudering en achterstallig onderhoud. Je kunt een euro maar één keer uitgeven en een te krappe beurs betekent pijnlijke keuzes maken met gevolgen voor de bereikbaarheid in ons land."

Volgens Visser is een punt bereikt dat gekozen moet worden tussen "extra investeren, meer storingen en gebreken accepteren of stoppen met de aanleg van nieuwe infrastructuur". Die keuze zal ze zelf gezien de demissionaire status van het kabinet niet maken. Om de infrastructuur op niveau te houden, versleten onderdelen te vervangen en bijvoorbeeld de cyberveiligheid op peil te houden, zal het volgende kabinet volgens haar een groter budget moeten vrijmaken.