Clicky


Bestuurders Boeing schikken voor 237,5 miljoen in zaak 737 MAX

Bestuurders Boeing schikken voor 237,5 miljoen in zaak 737 MAX
05-11-2021 09:02 | Zakelijk Nieuws | auteur AFN/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - [update 23:00 uur] Bestuurders van vliegtuigfabrikant Boeing schikken voor 237,5 miljoen dollar, omgerekend zo'n 205 miljoen euro, in een rechtszaak die aandeelhouders hadden aangespannen omdat het bestuur onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op de veiligheid van de 737 MAX. Ook stelt het concern een interne ombudsman aan en een bestuurder met kennis van luchtvaartveiligheid.

Dit staat in naar buiten gekomen juridische documenten. Eerder meldde The Wall Street Journal het nieuws al op basis van ingewijden, maar in het bericht van de zakenkrant stond dat het waarschijnlijk zou gaan om een iets lager schikkingsbedrag.

Boeing probeerde de rechtszaak aanvankelijk tegen te houden, maar in september oordeelde een rechter in Delaware dat deze moest doorgaan. Met de schikking is de zaak nu alsnog van de baan. De verzekeringsmaatschappijen van de bestuurders zullen het geld aan Boeing betalen.

De 737 MAX werd vanaf maart 2019 lange tijd wereldwijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type. Bij de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen 346 mensen om het leven. De oorzaak bleek een vlieghulpsysteem te zijn dat de neus van de vliegtuigen op de verkeerde momenten naar beneden drukte. Boeing heeft aanpassingen gedaan om de problemen te verhelpen. Inmiddels hebben onder meer de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie besloten de 737 MAX weer te laten vliegen.