Clicky


Irak staakt vliegverkeer naar Belarus tijdens grenscrisis

Irak staakt vliegverkeer naar Belarus tijdens grenscrisis
12-11-2021 19:54 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MINSK - Het wordt voor migranten uit het Midden-Oosten steeds lastiger om Belarus te bereiken. Het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vrijdag bekend dat directe vluchten tussen Irak en Belarus worden opgeschort. Zo moeten Irakezen worden beschermd tegen mensensmokkelaars.

Irak heeft ook bekendgemaakt dat het burgers wil repatriëren die vastzitten in het grensgebied tussen Belarus en de Europese Unie. Daar hebben zich grote aantallen migranten verzameld. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de unie en zouden daarbij worden binnengehaald en geholpen door de Belarussische autoriteiten.

Ook Turkije heeft maatregelen genomen om illegale migratie via Belarus te dwarsbomen. Burgers uit Syrië, Irak en Jemen kunnen vanuit Turkije niet langer naar Belarus vliegen. De Turkse luchtvaartautoriteit meldt dat dit besluit is genomen vanwege de migrantencrisis aan de grens tussen Belarus en EU-landen.

De drie groepen kunnen sinds vrijdag geen vliegtickets meer kopen voor reizen naar Belarus en ook mogen ze niet aan boord van vluchten naar dat land. De Belarussische luchtvaartmaatschappij Belavia maakte eerder al bekend op verzoek van Turkije te stoppen met het vervoer van Syriërs, Irakezen en Jemenieten naar Belarus.

Turkije en de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines zijn ervan beschuldigd bij te dragen aan de groeiende stroom migranten die via Belarus de Europese Unie proberen te bereiken, maar ontkennen dat. Velen zouden uit het Midden-Oosten met luchtvaartmaatschappij Belavia komen.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft het besluit van Turkije verwelkomd. Op Twitter bedankt hij Turkije en de luchtvaartautoriteit voor de steun en samenwerking.