Clicky


Leger Polen zet waterkanon en traangas in tegen migranten

Leger Polen zet waterkanon en traangas in tegen migranten
16-11-2021 11:52 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

WARSCHAU - Poolse veiligheidstroepen hebben waterkanonnen en traangas ingezet tegen migranten die verblijven in het grensgebied met Belarus. Volgens het ministerie van Defensie in Warschau, dat beelden vrijgaf van de confrontatie bij de plaats Kuznica, gooiden migranten met stenen en probeerden ze prikkeldraad te verwijderen in hun poging de Europese Unie te bereiken.

In het grensgebied zijn geregeld confrontaties tussen wanhopige migranten uit vooral het Midden-Oosten die door het regime van Aleksandr Loekasjenko naar de EU-grens zijn gedirigeerd. Er zijn zeker tien migranten overleden. Polen, dat geen onafhankelijke waarnemers in het gebied toelaat, heeft naast grenswachten en politiemensen minstens 15.000 militairen gestationeerd bij de grens.

Deze maand zijn tot dusver meer dan 5000 pogingen geteld om de grens over te steken. Ook Litouwen en Letland zien een forse toename. De drie landen hebben de noodtoestand bij de grens uitgeroepen en delen van de grens met hekken en prikkeldraad versterkt.

Het regime van Loekasjenko helpt migranten bij hun reis uit vergelding voor Europese sancties die aan Belarus zijn opgelegd voor hardhandig optreden tegen demonstrerende burgers. De EU-landen hebben daarvoor sancties opgelegd en gaan dat ook doen in verband met de mensensmokkel. De omstreden leider zei dinsdag opnieuw geen confrontatie te zoeken.